kutyák regisztrációja

2020.10.14. 08:00

A chip a kutyák személyije

Közel hétezer ebet regisztráltak Miskolcon a szeptember 30-cal záródó ebösszeírás során.

Detzky Anna

20200905 Jászberény Kutyakiállítás Jászberényben Ötven éves idén a Magyar Ebtenyésztők Jászberényi Önálló Jogú Szervezete. Az évforduló alkalmából jubileumi CAC kutyakiállítást rendeztek Jászberényben, az Electrolux sportpálya területén. Fotó: Pesti József PJ Új Néplap ÚN

Forrás: MW

Fotó: Pesti József

A kutyatartók számára nemcsak chip beadatása kötelező az állatorvosnál, hanem az önkormányzat által tartott ebösszeíráson történő regisztráció is. Erre Miskolcon 2020. július 1. és szeptember 30. között volt lehetőség online vagy postai úton.

Kötelező a bejelentés

Az önkormányzattól tudakozódtunk, hogy a dupla adatleadási kötelezettségnek mi az oka, amire az alábbi kitérő választ kaptuk: „Az ebösszeírással az önkormányzatok jogszabályi kötelezettségüknek tesznek eleget. Az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény alapján a tartás helye szerint illetékes települési önkormányzat három évente legalább egy alkalommal ebösszeírást végez, ebrendészeti feladatainak elvégzése érdekében, illetve a veszettség elleni oltás járványvédelmi vonatkozásaira való tekintettel. Az eb tulajdonosa, tartója az ebösszeíráskor köteles a törvényben előírt adatokat a települési önkormányzat rendelkezésére bocsátani. Ugyanezen törvény szabályozza az országos központi adatbázisra vonatkozó rendelkezéseket, kimondva, hogy a chippel megjelölve tartható ebekről nyilvántartást kell vezetni. Az ebnyilvántartást az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv működteti” – tájékoztatta az Észak-Magyarországot Miskolc Polgármesteri Hivatalának sajtóosztálya.

„Az ebösszeírás lényege egyebek mellett, hogy a kutyák számáról valós képet kapjunk, amely a 2020-as regisztráció szerint közel hét­ezer eb. Az ebösszeírással összefüggően az állattartónak akkor is adatszolgáltatási kötelezettsége van, ha az összeírás aktuális időpontját megelőzően, korábban közölt adatokban semmilyen változás nincs. A bejelentési kötelezettség teljesítésének ellenőrzése a beérkezett adatlapok feldolgozását, ebnyilvántartásban való rögzítését követően történik meg. Az ellenőrzés a már említett adatbázisok összevetésén túlmenően helyszíni ellenőrzéssel, valamint a Miskolci Önkormányzati Rendészettől érkezett jelzések feldolgozásával valósulhat meg” – értesültünk.

(A borítóképen: Közel hétezer ebet regisztráltak Miskolcon (illusztráció))

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában