szórakozóhelyek

2020.09.25. 20:00

Tizenegyet ütött az óra, térjetek már nyugovóra

Most lesz az első hétvége, amióta hatályba lépett a rendelet: 23 órakor be kell zárniuk a vendéglátóhelyeknek.

Nyikes Zita

Forrás: Shutterstock/illusztráció

A járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről egy hete jelent meg a kormányrendelet, amelynek egyik szakasza szól arról, hogy este 11 óra és reggel 6 óra között a vendéglátóüzletben csak az ott foglalkoztatottak tartózkodhatnak. A miskolci belváros több vendéglátó egységének jellemzően hétvégére hajnalig van engedélye az önkormányzattól.

Az országos tiszti főorvos számtalanszor hangsúlyozta, hogy az igazolt fertőzöttek között a 20–29 éves fiatalok vannak túlnyomó többségben, ezért van szükség

a szórakozóhelyek bezárására éjjel 11 órakor. De nemcsak a huszonévesek, hanem az alattuk és fölöttük lévő korosztályt is jelentősen érinti a járvány, emeli ki folyamatosan Müller Cecília. Habár több forrásból is hallható, a fiatalok most a legérzékenyebbek, csak a szokásos „készültség” várható Miskolc belvárosában.

Veres Pál polgármester választási ígéreteiben kiemelten kezelte a fiatalokat. Néhány hónapja pedig ifjúsági referens is dolgozik a miskolci polgármesteri hivatalban.

Hol, mikor, milyen létszámmal?

Feltételeztük, hogy Miskolc jelenlegi városvezetésének a fiatalok fontosak, ezért kerestük a miskolci önkormányzat sajtóosztályát, hogy megkérdezzük: mivel a vendéglátóhelyeknek be kell zárniuk éjjel 11 órakor, mit tesz a város annak függvényében, hogy segítse a folyamatokat? Rákérdeztünk arra is, van-e arra terve a városvezetésnek, hogy a hétvégi péntek–szombati „bulikat” fokozottan ellenőrizni fogja-e az előttünk álló hétvégén, hogy a rendészet munkatársai fokozottan lesznek-e jelen pénteken és szombaton a belvárosban és az érintett területeken, ha igen, pontosan hol, mikor és milyen létszámban.

A városháza sajtóosztályától egy szokásos rendészeti tájékoztatást kaptunk, konkrétumokat arra vonatkozóan, hogy az előttünk álló hétvégén, ismervén

a fejleményeket, más rendben készülnének-e, többszöri rákérdezésünkre sem sikerült kiderítenünk. Azt írták: „A rendészet munkatársai hétvégente mind a létszámban, mind az időszakot tekintve kiemelten vannak jelen a belvárosban. Pénteken–szombaton éjszaka és hajnalban a rendőrséggel közös gyalogos járőrpárokban, valamint nagyobb létszámú rendész­csoportban dolgoznak.

A gyalogos feladatellátást a mindennapokban az itt szolgálatot teljesítő rendészek által 0–24 órában kiegészíti és támogatja a közterületi térfelügyeleti kamerarendszer.”

Készülnek a rendőrök

A csütörtöki közgyűlésen nem fogadták el a rendészeti beszámolót, és a korábbi vezetőt lefokozták (lásd fenti írásunkat). Így fut neki az állomány a mostani hétvégének, amikor segíteniük kellene a rend és egy új kormányrendelet betartását.

Érdeklődtünk a miskolci rendőrkapitányságon, ahol azt a tájékoztatást kaptuk: készülnek a hétvégére, és este 8-tól éjfélig több egység a belváros több területén teljesít majd szolgálatot.

Önkormányzati helyiségek

Miskolc belvárosában több szórakozóhelyiség és vendéglátóhely is önkormányzati tulajdonban van, azokat az üzemeltetők bérlik. Feltettük a kérdést az önkormányzatnak, hogy tulajdonosként felhívták-e az önkormányzati tulajdont bérlő vendéglátó-helyiségek figyelmét a szabályozás betartására, ha igen, akkor mikor és milyen formában, milyen tartalomban. Kérdésünkre nem kaptunk választ.


Brit zárás 22-kor

Utána néztünk azonban, hogy egyedülálló-e a magyarországi szabályozás a kocsmák, szórakozóhelyek korábbi bezárásával kapcsolatban. A héten jelentette be Boris Johnson brit miniszterelnök, hogy Anglia területén este 10 órakor bezárnak a kocsmák és az éttermek. A vírus gyors terjedése indokolta a korlátozások bevezetését. A rendőrség közel négyszázezer forintos bírságot is kiszabhat, és kikényszerítheti a kétméteres biztonsági távolságot a kocsmákban a vendégek között, írta a Financial Times gazdasági napilap.

(A borítóképen: A vírus miatt 23 órakor „le kell húzniuk a redőnyt” a vendéglátóhelyeknek)

Kapcsolódó cikkünk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában