határátkelés

2020.09.03. 11:00

Megoldódott a zempléni ingázók problémája

Élénk a forgalom a megnyitott újhelyi határátkelőn.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

Egy napig izgulhattak az országhatárok lezárása miatt azok a zempléni cégek és munkavállalók, akik mindennap átlépik a határt vagy más miatt érdekeltek mindkét oldalon, ugyanis – bár eredetileg nem volt a kijelölt átlépési pontok között – szerda hajnaltól újra átjárható a járvány miatt előzőleg lezárt, úgynevezett sátoraljaújhelyi nagy határátkelő.

Szabó Csilla rendőr főhadnagy, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az Észak megkeresésére azt nyilatkozta: szerda reggel a határnyitáskor már mintegy 30 kamion várt a belépésre Magyarországra, az egyébként élénk forgalom mellett zajló áruszállítás a nap folyamán is zavartalan volt. A személyforgalom a 30 kilométeren belüli ingázókra szorítkozott, a tranzitforgalom nem volt jelentős – tette hozzá.

Átjárható maradjon

Mint korábban írtunk róla, polgármesterek, a környékbeli cégek, kereskedelmi, a lakossági élelmiszer- és áruellátásban érdekelt vállalkozások fordultak először a térség ország­gyűlési képviselőjéhez, dr. Hörcsik Richárdhoz annak érdekében, hogy a már korábban is alkalmazott szigorú protokoll szerint ugyan, de átjárható maradjon az újhelyi határátkelő. A honatya azt mondta, Zemplén talán legjelentősebb foglalkoztatója, az egyik sátoraljaújhelyi autóipari beszállítói cég arról tájékoztatta, hogy alvállalkozóival együtt napi 200 dolgozó jár át a szlovák területekről. Kiesésük komoly gondokat jelentett volna a termelésben. Sárospatakról az egyik nagykereskedelmi vállalkozás hetente mintegy 50 tonna élelmiszert szállít a határ menti szlovák területekre, ami nagyon hiányozna az ottani ellátásból. Dr. Hörcsik Richárd azt mondta: tisztában van a járványhelyzet veszélyeivel, de az újhelyi határ korlátozott nyitvatartása tavasszal sem okozott problémát, ezért fordult

az illetékes hatóságokhoz, amelyek azonnal reagáltak, és egy nap alatt megoldották a helyzetet.

A Sátoraljaújhelyi Magyar–Szlovák Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Kollégium diákjai közül kilencen járnak át Szlovákiából. Kuczik Júlia igazgató az Északnak elmondta: a náluk tanuló gyerekek szülei általában Magyarországon dolgoznak, mindannyian gond nélkül át tudtak kelni a határon, még azokat a szülőket is átengedték, akik hozzák-viszik gyereküket. Egyetlen tanulójuk került most nehéz helyzetbe, akinek lakóhelye kívül esik a 30 kilométeres sávon – tette hozzá.

(A borítóképen: Ellenőrzés a sátoraljaújhelyi nagy határátkelőnél)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában