határnyitás

2020.09.09. 10:00

Megnyílt két határátkelő

A korlátozások mellett a kormánynak a határ mentén élő emberekre is gondolni kell.

Marosréti Ervin

Fotó: Vajda János

A szeptember első napján hozott korlátozó intézkedések után kedden reggel két átkelőt ismét megnyitottak a magyar–szlovák határvonalon. Az ingázók érdekében, az egészségügyi intézkedések betartása mellett Bánrévén és Tornanádaskán is szabad az átjárás.

Mecser Tamás, megyei rend­őr-főkapitány elmondta: a bánrévei átkelő napi huszonnégy órán keresztül tart nyitva, míg Nádaskán reggel hat és este hat óra között biztosított az átlépés.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kiemelte: a kormánynak fontos az emberek, a polgármesterek véleménye, hiszen összefogással, együttműködéssel és a bevezetett szabályok betartásával tudunk fellépni a koronavírussal szemben.

„Az utazási korlátozás tavasszal nagy segítséget nyújtott abban, hogy féken tudtuk tartani a vírus terjedését, ezért döntöttünk szeptember 1-jétől ismét a szigorítás mellett – mondta. – De figyelemmel kell lennünk a határ menti települések helyzetére. Sokan járnak át akár munkavállalás, akár tanulás céljából egyik vagy másik országba, ezt most a nyitással ismét biztosítani tudjuk.”

A határátkelőn megtartott tájékoztatón Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára leszögezte: hosszú hónapok óta tart a küzdelem a koronavírus ellen, de attól tart, hogy rengeteg teendő áll még előttünk. Az emberek ebből a szempontból két táborra szakadtak. Sokan az egészségüket, mások pedig a megélhetésüket féltik. Menczer Tamás szerint a kormánynak ezekre a problémákra kell megnyugtató megoldást találni, ezért jó döntésnek tartja, hogy a magyar–szlovák határvonalon ismét megnyitottak két átkelőt.

Gazdasági szempontok

„Bánréve a térség legjelentősebb tranzitútvonala, ahol nem csupán Szlovákiába szállítanak termékeket a fuvarozók, hanem Csehországba és Lengyelországba is ezen keresztül indulnak útjukra a kamionok – tette hozzá Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője. – Többek között ezt a határátkelőt használják az ÓAM Ózdi Acélmű Kft. járművei is útban a V4-es országok felé, amelyek nagy felhasználói a cég termékeinek. Tornanádaska térségében szintén a gazdasági együttműködés az egyik legfontosabb érv a határátkelőhely folyamatos használata mellett. A magyar és a szlovák oldalon működő cégek között több is akad, amely napi szintű üzleti kapcsolatot ápol egymással.

Riz Gábor hozzátette: a határátkelőhely közelében található Hidvégardó településen egyre több felvidéki magyar ajkú család telepedik le és vásárol ingatlant, munkahelyet azonban nem váltanak, így napi szinten ingáznak a két ország között. „Számukra létkérdés a tornanádaskai határátkelőhely átjárhatósága. Ennek teljes lezárása azt eredményezné, hogy naponta több száz kilométert kellene megtenniük ahhoz, hogy otthonaikból eljussanak munkahelyükre, a gyermekek az oktatási intézményekbe.”

(A borítóképen: Az ellenőrzés megmaradt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában