bűnmegelőzés

2020.09.23. 13:00

Kevesebb rendész, kirívó bűnesetek

Az emberölés és a drogos bűncselekmények ellenére a Rendészeti Bizottság jobbikos vezetője azt javasolja: kevesebb rendész is elegendő Miskolc utcáin.

Fotó: Kozma István

Két hónapja felhívta a városvezetés figyelmét a Fidesz–KDNP-frakció: a kirívó bűncselekmények megszaporodása komoly problémához vezethet. A múlt heti emberölés (Gyilkosság a vár tövében címmel számoltunk be róla korábban.), amely kapcsán két elkövetőt is őrizetbe vett a rendőrség, igazolta az aggodalmukat, fogalmazott keddi sajtótájékoztatójukon Hollósy András, a frakció szóvivője.

Aggódva figyelik

A rendőrség és az önkormányzati rendészek erejükön felül teljesítenek, de a városvezetés közbiztonsági koncepciója hibásnak tűnik, fogalmazott Nagy Ákos frakcióvezető, amikor felidézte: az önkormányzat tulajdonában álló ingatlanba hajléktalanok költöztek be illegálisan, és garázda cselekményeket követtek el, amely ahhoz vezetett, hogy ketten megkéseltek egy harmadikat, aki belehalt a sérüléseibe.

– Aggódva nézzük az új közbiztonsági és rendészeti koncepciót, amely a közgyűlési többségben lévő szivárványkoalíción belül a Jobbikhoz kötődik. A város az ellenkezőjét teszi annak, amit a józan ész diktál. Nyíltan kritizálják többek között a miskolci nyomortelep felszámolását, vagyis a bűnözés melegágyát jelentő nyomortelepek pártjára álltak. Aki pedig a nyomortelepek pártjára áll, az a bűn pártjára is áll. Ennek már rövid távon is látjuk és érezzük a következményeit. Éppen ezért a 2010 és 2019 közötti eredményeket minden eszközzel meg fogjuk védeni – fogalmazott Nagy Ákos.

A frakcióvezető hozzátette: úgy tapasztalják, hogy ­rossz az irány, és várják, hogy a közbiztonság témájában, a miskolciak szubjektív biztonságérzetének biztosítása érdekében Veres Pál polgármester is megszólaljon.

– Az önkormányzati ciklus első éve napokon belül letelik, ideje értékelni az önkormányzati igazgatás szakterületeit, különösen azokat, ahol azonnali beavatkozás indokolt. Ahol erre leginkább szükség van Miskolcon, az a közbiztonság és rendvédelem területe, ugyanis messze ez a legsikertelenebb városirányítási ágazat – folytatta Nagy Ákos frakcióvezető. Majd felsorolt néhány kirívó és erőszakos bűncselekményt. – A lista hosszú és megdöbbentő. A 21-es busz sofőrje rablást akadályozott meg, gáz-riasztó fegyverrel történő fenyegetés a Kuruc utcán, gumilövedékes lövöldözős támadás egy 72 éves nyugdíjas nővel szemben, akit arcon lőnek, buszmegállós rablás a Villanyrendőrnél, aztán egy 14 éves fiú késelt meg egy férfit a Tiszai pályaudvaron, közben kábultan részeg hajléktalanok uralják a belvárost. Aztán jött az országos hírű kábítószerbotrány és öt túladagolásban elhunyt áldozat a Lyukóvölgyben – mondta Nagy Ákos.

Rossz gazda módjára

A miskolci baloldalhoz tartozó jobbikos bizottsági elnök, Szilágyi Szabolcs előterjesztést nyújtott be a Rendészeti Bizottságnak. Nagy Ákos ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az előterjesztés a rendészeti létszám csökkentésére tesz javaslatot, a kutyás járőrt csupán látványelemnek tartja, a lovas mezőőri szolgálatot pedig alacsony szintű rendészeti eszköznek nevezi. Az előterjesztés a rendészeti végrehajtói állományt jelentősen felduzzasztottnak minősíti, leépítésre leginkább

a közterületi feladatokat ellátó szervezeti egységet javasolja, de a biztonsági kamerákat kezelő osztály létszámának csökkentésére is javaslatot tesz.

Az Észak-Magyarország kérdésére, mely szerint korábban is voltak erőszakos bűncselekmények Miskolcon, elég, ha például 2018-ban egy júliusi és egy decemberi gyilkosságra gondolunk, Nagy Ákos azt válaszolta: most önkormányzati tulajdonban történt az emberölés, mert a városvezetés rossz gazda módjára hagyja, hogy hajléktalanok költözzenek be az ingatlanokba. Félbemaradt a nyomortelep-felszámolási program is, a nyomortelepeken élőkhöz pedig számtalan bűncselekmény elkövetését lehet társítani.

Mivel védik az önkormányzati vagyont?

Az Észak-Magyarország megkereste a miskolci polgármesteri hivatal sajtóosztályát. Még a múlt héten a Gyilkosság a vár tövében című cikkünk kapcsán tettük fel kérdéseinket, melyeket tegnap újra elküldtünk. A sajtóosztály annyit válaszolt, hogy korábban már válaszoltak: az előző városvezetést hibáztatták az ingatlanvagyon állapotáért. „A legutóbbi közgyűlésen elfogadott ingatlangazdálkodási stratégia erre is megoldással szolgál, hiszen azt is előrevetíti, hogy a jövőben illegális beköltözések ne fordulhassanak elő”, tették hozzá.


Kérdéseink a következők voltak:

– A városvezetés többször hangsúlyozta, hogy az augusztusi közgyűlési ülésen elfogadott ingatlanfejlesztési stratégiája alapján a városvezetés felelősen bánik az ingatlanvagyonnal. Hogyan fordulhat elő, hogy hajléktalanok költöznek be egy önkormányzati tulajdonú ingatlanba?

– Az ingatlanfejlesztési stratégia kapcsán az is elhangzott, hogy több száz ingatlan áll üresen Miskolcon. Ki őrzi ezeket az ingatlanokat attól, hogy hajléktalanok költözhessenek be?

– Hány olyan önkormányzati tulajdonú ingatlanról tud a városvezetés, ahol illegálisan költöztek be lakók?

– Milyen eszközökkel kíván fellépni a városvezetés az önkormányzati tulajdonban álló ingatlanvagyon védelme érdekében?

Nem szól a többség

A Velünk a Város frakció vezetőjéhez, Simon Gáborhoz is eljuttattuk kérdéseinket, melyek arra irányultak, hogy támogatják-e a Miskolci Önkormányzati Rendészet 2019. évre vonatkozó beszámolóját, támogatnak-e egy esetleges létszámcsökkentést a rendészet létszámát tekintve, támogatják-e, hogy a Miskolci Önkormányzati Rendészet önkormányzati támogatása csökkenjen, illetve lesz-e a közeljövőben szervezeti változás a Miskolci Önkormányzati Rendészetnél. Az Észak lapzártájáig a feltett kérdésekre nem kaptunk választ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában