Koronavírus

2020.09.25. 18:00

Kevés a különbség, de van a betegségek közt

Tüsszentés, orrfolyás, köhögés. A láz viszont a koronavírus esetén jelentkezik inkább.

Apagyi Beáta

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A koronavírus és az allergia tünetei sok esetben megegyezhetnek, azonban az allergiaszezon és a koronavírus-járvány idején nem árt tudni, hogy az egyes tünetek melyik betegséghez tartoznak. A szakértő szerint a választóvonal a láz, ami az allergia tünetei között nem igazán szerepel.

Választóvonal

Nékám Kristóf allergológus, klinikai immunológus egy korábban adott interjújában elmondta, hogy a jelenlegi allergiahelyzet tragikus, mivel extrém magas a parlagfű pollenkoncentrációja a levegőben, és ameddig az időjárás nem változik, esély sincs arra, hogy a pollenek eltűnjenek a levegőből. – Ha valakinek bármilyen orrtünete van, vagy esetleg asztma típusú légzése magas pollenszám idején, és egyébként korábban is volt már allergiás tünete, az inkább pollenallergiára utal. Választóvonal a láz, ami az allergiásoknak nincs, továbbá azt a típusú levertséget sem tapasztalják, amit a koronavírus jellemző tüneteként leírnak. A COVID-19 tünetei erősebbek, a levertség miatt sokkal rosszabb, mintha valaki allergiás lenne – mondta Nékám Kristóf.

Dr. Müller Veronika, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának igazgatója a koronavírus-járvány első hulláma idején úgy nyilatkozott, hogy a COVID-19 fertőzés szintén a légutakat érinti, azonban kevésbé jellemző tünete ennek a fertőző betegségnek a tüsszögés és a viszketés. – A fertőzés jellegzetesen hirtelen szag- és ízvesztéssel jár, ezek az allergia esetében csak hosszú idő után alakulhatnak ki, akkor is csak csökkent, nem pedig teljes szag- és ízvesztés formájában. A fertőzést emellett gyakran kíséri hőemelkedés vagy láz, így amíg ezeket a tüneteket nem tapasztaljuk, nem kell koronavírus-fertőzésre gyanakodnunk. – Előfordulhat, hogy valaki az allergiával egy időben kapja el a koronavírust, azonban erre csak akkor érdemes gyanakodni, ha az általános ismert allergiás tüneteinken túl a COVID-19 korábban említett gyakori panaszainak valamelyikét tapasztalja magán – tette hozzá.

Szabó Mónika kicsi kora óta szenved az allergiától, fel sem merült benne, hogy a tüneteket a koronavírus okozza. – Jól ismerem már az évnek azon szakaszait, amikor várhatóak az allergia tünetei, így meg sem fordult a fejemben, hogy esetleg más miatt tüsszögnék, folyna az orrom. Sok esetben érzem magam fáradékonynak, fáj a fejem, rossz a közérzetem, abban az esetben mindig megmérem a lázamat, tesztelem a szaglószervemet és az ízlelőbimbóimat, s ha minden tekintetben negatív az eredmény, akkor tudom, hogy még mindig csak a jól megszokott allergia kínoz – mesélte tapasztalatait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában