belvárosi forgalom

2020.09.15. 16:00

Jobban vizsgázott a közlekedés, mint amire számítottak az autósok

A tapasztalatok szerint a forgalomirányító rend­őrök karjelzéseit sem ismeri mindenki.

Horváth Imre

Fotó: Bujdos Tibor

Nem alakult olyan rosszul rendőségi szemmel a megváltozott forgalmi helyzet hétfőn, mint amire számítani lehetett, tudtuk meg.

A rendőrség is készült, hiszen a híd Vörösmarty utca felé vezető ágát szeptember 13-án, vasárnaptól lezárták az Y-híd építésének munkálatai miatt.

Megtudtuk: az egyenruhások mindenhol jelen voltak, hogy az esetlegesen kialakuló forgalmi nehézségek esetén be tudjanak avatkozni. Érdeklődésünkre elmondták, torlódás alakult ki több helyen, ahogy arra számítani is lehetett, de jobb volt a helyzet, mint ami előfordulhatott volna. Balesetről, koccanásról nem érkezett bejelentés a tevékenységirányítási központba, így ilyen intézkednivalójuk nem volt a rendőröknek. Ez persze nem jelenti azt biztosan, hogy nem is fordultak elő kisebb koccanások, de ha volt ilyen, akkor azt az autósok lerendezték egymás között.

A megyei rendőr-főkapitányság tapasztalatai szerint problémát jelez, hogy láthatóan nem tudják az autósok, hogy a Baross Gábor és a József Attila utcák kereszteződésében változott a forgalmi rend hétfő reggeltől. Korábban ugyanis a Barossról a József Attila utcára balra, a Gömöri felüljáró irányába csak a buszok fordulhattak, azonban most már ott szabadon lehet balra kanyarodni, segítve a közlekedőket. Ennek ellenére minimális autósforgalom volt arra, így viszont feltorlódott a sor a Selyemréten és a Baross Gábor úton.

A rendőrség emellett azt kéri az autósoktól, hogy tartsanak megfelelő követési távolságot, viszont túl nagyot ne. A tapasztalatok szerint ugyanis többször előfordult, hogy indokolatlanul lemaradva követték egymást, így bár több jármű is áthajthatott volna a kereszteződésben a zöld jelzés alatt, de emiatt ez nem történt meg, és ez hozzájárult a torlódáshoz. A másik tapasztalat az volt, hogy sokan nincsenek tisztában a rendőri karjelzésekkel vagy figyelmetlenek, így azt kérik, hogy figyeljék a kereszteződést irányító rendőrt, és aszerint közlekedjenek.

Megkérdeztük: tapasztalt-e nehézséget a közlekedésben?

Durda Gyula

Durda Gyula

 

Azt tapasztaltam, hogy zsúfoltabbak voltak az utak a Búza tér környékén, illetve a bevezető szakaszokon. Indulás előtt érdemes rászámolni néhány percet a menetidőre, hogy biztosan időben érkezzünk meg az eltervezett helyre. Gondolom, hogy a lezárás súlyosan érinti Martinkertvárost és Szirmát. Nem tudom, hogy a város mennyire készült alternatív útvonalakkal. Úgy gondolom, hogy az ilyen nagy lezárások, felújítások idején hasznos lenne a lámpákat átállítani, egyes szakaszokon pedig rendőri segítséggel irányítani a forgalmat, segítve a hatékonyabb közlekedést.

Végső Klaudia

Végsõ Klaudia

Vidékről járok be naponta Miskolcra. Nekem ehhez autót használni sokkal praktikusabb, így nem kell a tömegközeledési eszközök menetrendjéhez alkalmazkodnom. Autóval a hét óra előtti indulás a leg­ideálisabb, viszont az iskolakezdés jelentősen nehezíti a reggeli közlekedést. Hazafelé a késő esti órákban járok, amikor szintén nem jellemző a forgalom, viszont a délutáni órákban az utak tele vannak, körültekintően kell vezetni, pláne ha még sávlezárás is érinti az útvonalamat, abban az esetben nagyon óvatosan érdemes haladni.

 

 

Fodor László

Fodor László

Nem új keletű a közlekedésben tapasztalt nehézség. Meglátásom szerint már jó néhány évvel ezelőtt meg kellett volna kezdeni a híd körüli munkálatokat. Bár így is, úgy is az ott élőket és a rendszeresen arrafelé közlekedőket érintik leginkább a beruházás miatti lezárások. Ami a tömegközlekedést illeti: kevés a meglévő járatok száma, nem mindig tudok zökkenőmentesen eljutni Diósgyőrbe. Sok az idősebb felszálló, a járművek vezetői pedig sietnek, néha nincsenek tekintettel a mozgáskorlátozottakra, és kérdezés nélkül bezárják az ajtókat az ember orra előtt.

 

 

Vajtó-Kónya Renáta

Vajtó Kónya Renáta

Leginkább villamossal szoktam közlekedni a hétköznapokon, amivel teljesen meg vagyok elégedve. Ma is húsz perc alatt jutottam el Diósgyőrből a központba. Mivel a végállomáson szállok fel, így mindig biztosítva van számomra az ülőhely. Persze ahogy haladunk a belváros felé, szépen lassan megtelik a jármű. Ami egyedül problémát okoz számomra, az legtöbbször az emberek viselkedése, amivel megkeserítik mások utazását is. Nyilván a villamos esetében nehéz torlódásról, dugóról beszélni, véleményem szerint negatív hatással nincs rá a híd lezárása.

 

 

Nagy Patrik István

Nagy Patrik István

Én nem járok a híd irányába, viszont egy jó barátom rendszeresen, mivel a párja a Martinkertvárosban lakik. Ők mesélték, hogy vasárnap, amikor szembesültek a lezárással, nem örültek neki. De reggel nem okozott különösebb gondot a munkahelyeik megközelítése az új útvonalakon. Egyikük kora reggel indult el, a pár másik tagja pedig reggel nyolc után, fél kilenc körül, amikor már nem szokott különösebb fennakadást érezni. Én, amikor csak tehetem, tömegközlekedéssel közelítem meg a városközpontot. Nagyon gyakran járnak a villamosok, buszok, így ideális számomra.

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában