Oktatás

2020.09.22. 19:00

Így enyhítenék a pedagógushiányt

Képesítés nélkül is lehet tanítani, óvodapedagógus pedig csak délelőtt kötelező.

Hegyi Erika

Forrás: Illusztráció/Dreamstime

Megfelelő képesítés nélkül is lehet gyermekekkel foglalkozni vagy diákokat oktatni egy új kormányrendelet szerint, ami augusztus 30-án jelent meg. A döntés értelmében, akik eddig csak általános iskolában taníthattak, azok ezentúl középiskolában is oktathatnak. Az is alkalmazható tanárként, akinek még nincs tanári diplomája, amennyiben rendelkezik a megfelelő természettudományos végzettséggel, és vállalja a megfelelő tanári képzettség megszerzését. Az óvodákban eddig csak diplomás óvodapedagógusok foglalkozhattak a gyermekekkel, ezentúl reggel 8 előtt és délután ez már nem lesz követelmény.

Nagy a terhelés

A szakemberek szerint a rendelet az egyre aggasztóbb pedagógushiány miatt született.

– Ezzel tulajdonképpen a már meglévő gyakorlatot legalizálták – fogalmazott Makár Barnabásné, a Pedagógusok Szakszervezete Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Óvodai Tagozatának elnöke. – Megyeszerte hiány van óvodapedagógusokból. A nagyobb városokban is előfordul, de főleg a kisebb, hátrányos helyzetű települések intézményeibe nem pályáznak szívesen óvodapedagógusok. Terjednek olyan rémhírek is, hogy egyes községekben a közmunkások vigyáznak a gyerekekre, annyira nincs szakember – árulta el az érdekvédő.

Jelezte: a kialakult helyzetnek több oka is van. Az egyik, hogy a 3 éves gyerekek számára kötelező lett az óvodai nevelés. Ez nem lenne probléma, de az már igen, hogy a pályán alacsony a fizetés, a kezdőké különösen, viszont nagy a terhelés. Sok helyen 30-as létszámmal működnek a csoportok, az adminisztrációs terheket pedig szinte már nem lehet bírni. Ugyan alkalmazhatnak az óvodák pedagógiai asszisztenseket, erre lennének is jelentkezők, hiszen csak érettségi kell az állás betöltéséhez, de 3 csoportonként egy pedagógiai asszisztens dolgozhat egy óvodában, tehát nincs elég státusz, sorolta az elnök.

Felhívta a figyelmet: nem elfogadható, hogy az óvodákban például délután már nem lesz kötelező diplomás óvodapedagógust foglalkoztatni. Hiszen az óvodában nemcsak délelőtt folyik pedagógiai munka, hanem egész nap.

A semminél jobb

Az egyik miskolci gimnázium igazgatójától megtudtuk, az ő intézményükben ugyan tíznél is több óraadó tanár van, de csak egy nem rendelkezik egyetemi végzettséggel. Ő a közeli általános iskolából jár át a gimnáziumba.

– Nem tartom problémának, ha például egy általános iskolai tanár tanít bizonyos tantárgyakat gimnáziumban. Igaz, nem érettségiztethet, de mindenképpen jobb, mint ha egyáltalán nem lenne az illető iskolának egy-egy tárgyból szaktanára – fogalmazott az igazgató.

Kovácsné dr. Nagy Emese egyetemi docens, a Hejőkeresztúri IV. Béla Általános Iskola igazgatója úgy fogalmazott: tűzoltásról van szó, akkora a tanárhiány, de a kormányrendelet főleg azokat a mérnököket érinti, akik a végzettségüknek megfelelő tárgyakat szívesen tanítanák általános vagy középiskolában. A rendeletben azonban benne van az is, hogy egy bizonyos időn belül meg kell szerezniük a pedagógiai végzettséget.

(A borítóképen: Sok pedagógus hiányzik az intézményekből)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában