tömegközlekedés

2020.09.03. 07:00

Egyre több jegyvizsgáló viselhet testkamerát

Megyénkben idén csupán két támadás történt, de itt is újabb kamerákat állítanak csatasorba.

Horváth Imre

Forrás: ÉM

A támadások megelőzése érdekében augusztus 31-től kötelező lesz a testkamera használata a vasúti jegyvizsgálóknak a bántalmazásokban leginkább érintett budapesti elővárosi vasútvonalak kijelölt járatain, de megyénkben is többen viselhetik ezt, ha szeretnék.

Fokozatosan vezette be a Magyar Államvasutak Zrt. a testkamerákat a jegyvizsgálók esetén, akik eddig önkéntesen viselhették az eszközt.

Visszatartó erő

Az intézkedésben szerepet játszik, hogy a közelmúltban három jegyvizsgálót is komoly atrocitás, támadás ért, egyiküket például tapétavágóval sebesített meg több helyen a jeggyel nem rendelkező utas.

A tapasztalatok szerint a jegyvizsgálók bántalmazásának megelőzésében nagyon hatékony eszköz a testkamera alkalmazása, a rendszer továbbfejlesztését egyébként is szorgalmazta és tervezte a vasúttársaság. Az utóbbi években az intézkedéseknek köszönhetően csökkent a súlyos konfliktusok száma a vonatokon, 2018-ban 123, 2019-ben 70, idén pedig eddig 48 esetben bántalmaztak jegyvizsgálót szolgálatteljesítés közben.

Most arról tájékoztatott a MÁV-Start, hogy az év végéig, a már meglévő 108 mellé 66 új testkamerát szerez be, amelyek új helyszíneken, a Keleti pályaudvaron, Komáromban, Miskolcon, Sátoraljaújhelyen, Füzesabonyban, Záhonyban, Szegeden és Tapolcán is felvehetők lesznek.

A MÁV Kommunikációs Igazgatósága megkeresésünkre arról tájékoztatott: Miskolcon a meglévő rendszer bővül, a MÁV miskolci területi személyszállítási központjának további két telephelyén pedig, Sátoraljaújhelyen és Füzesabonyban lesz bővítés. Így a területen sokkal több vonalon tudják a jegyvizsgálók használni a kamerákat, egyelőre továbbra is önkéntes alapon.

Megtudtuk: megyénket érintően idén egyszer fordult elő jegyvizsgáló-bántalmazás, és egy esetben egy mozdonyvezetőt bántalmaztak. „Ezeken kívül is érik atrocitások a kollégáinkat, akiknek a védelmére és a megelőzésre a vasúttársaság nagy hangsúlyt fektet” – írták.

(A borítóképen: A testkamera alkalmazása jó hatásfokkal védi a MÁV alkalmazottait)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában