fejlesztés

2020.09.16. 09:30

Egy kistelepülés nagy napja

A kistelepülés életében fontos, hogy állandó könyvtárban várják a helyi olvasni vágyókat.

Forrás: RFMK

Az alig több mint 120 lelkes település hajdanvolt iskolájának épületében rendezte be könyvtárát. A helyreállításban fontos szerepet játszott a Nemzeti Kulturális Alap több mint 2,2 millió forintos szakmai eszközfejlesztésre, korszerűsítésre nyújtott anyagi támogatása. Ennek köszönhetően varázsolták újjá az épületet, és

a könyvtár mellett egy igazi közösségi teret is kialakítottak, ahová betérhetnek a helyiek, ahol különböző programokat rendezhetnek. A hegymegiek bár szerették a könyvtárbuszos szolgáltatást, de nagy örömmel vették birtokba a bibliotékát. Boschánszky Iván László, Hegymeg polgármestere úgy fogalmazott: mindent a könyvekből szívtunk magunkba, melyek most is fontosak számunkra. A település templom és kultúra nélkül nem létezhet, mondta a község első embere.

Igazi közösségi tér

Prokai Margit, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója kiemelte: 328 településen vannak jelen a megyében, és a hegymegi a 73. olyan könyvtár, amelyet sikerült újjávarázsolni. Az intézményvezető szerint egy igazi közösségi teret sikerült kialakítani, ahová az emberek összejöhetnek, beszélgethetnek. Demeter Zoltán, a térség országgyűlési képviselője arra mutatott rá, hogy a modern világ nem az olvasásra ösztönöz, de a könyvekből mindig nyugalom árad, ezért is forgassuk bátran a különböző köteteket. A mi felelősségünk, hogy a fiatalokkal megismertessük az értékeket, és a könyvek szeretetére neveljük már a legkisebbeket is, zárta gondolatait a politikus.

Az ünnepi pillanatokban irodalmi élményekkel is gazdagodtak a résztvevők, hiszen Kovács Gáborné Szűcs Ilona helyi származású költőnő olvasta fel verseit, majd

az Irodalmi Rádió vezetőjével, Zsoldos Árpáddal közösen adott ajándékba a közelmúltban megjelent kötetekből a könyvtár számára.

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár vezetője sem érkezett üres kézzel, hiszen Szekeres Erzsébet Magyar Örökség díjas képzőművész, textilművész egy eredeti meseillusztrációját adta át Boschánszky Iván Lászlónak, Hegymeg polgármesterének.

(A borítóképen: Itt várja az olvasókat a hegymegi könyvtár)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában