kitüntetés

2020.09.09. 08:30

A megye tűzbiztonságáért

Mindig naprakésznek kell lenni, ezért szükségesek a képzések, önképzések az alezredes szerint.

Horváth Imre

Fotó: Ádám János

A koronavírus-járvány miatt hónapokig nem tudott ülésezni a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés. A szigorítások feloldását követően a közelmúltban pótolta be az elmaradt tanácskozásokat. Az eredetileg április 24-hez, Szent György-naphoz, a rendőrség napjához kötődő kitüntetéseket is ekkor adták át. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Tűzbiztonságáért díjat idén dr. Szabó Péter tűzoltó alezredes, a megyei főügyeleti osztály vezetője és Kovács Attila, a Borsodnádasdi Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke vehette át.

Harminckét éve

Dr. Szabó Péter több mint három évtizede húzott egyenruhát, hivatásos pályáját 1988-ban kezdte a megyei tűzoltó-parancsnokságon tűzmegelőzési, majd személy­ügyi főelőadóként. Néhány év múlva kinevezték az osztály élére, 2010-től pedig az igazgatóság helyettes vezetőjeként dolgozik. A miskolci katasztrófavédelmi kirendeltséget másfél évig vezette, míg jelenlegi beosztását hét éve látja el.

– Harminckét év hosszú idő, de mintha tegnap kezdtem volna. Igazából véletlenszerűen kerültem a szervezethez, de egyáltalán nem bántam meg. Akkoriban a megyei tanácson dolgoztam, és megüresedett a tanácsi összekötőtiszti hely, amit felajánlottak nekem – nyilatkozta az alezredes a Katasztrófavédelem lapjában.

– Az évek során több szakterületen dolgoztam, különböző kihívásokkal találkoztam, azonban mindegyiket szerettem, beleértve a jelenlegi beosztásomat és a vele járó feladatokat is. A megye méretéből, infrastruktúrájából és ipari feledettségéből adódóan kiemelt fontosságú, hogy mind a három szolgálatot – a főfelügyeletit, a műveletirányítóit és a katasztrófavédelmi műveletit is – naprakészen és magas szakmai színvonalon tartsuk. Bármikor, a legváratlanabb események során is hatékonyan kell beavatkoznunk, a felmerülő kihívásokat megfelelően kell kezelni. Célom az, hogy a beosztottaimból a legjobbat hozzam ki, amelyet rendszeres továbbképzésekkel, havonta önképzésekkel feldolgozható témák meghatározásával, szükség szerint napi tesztelésekkel, valamint az elvégzett munka folyamatos elemzésével igyekszem elérni – tette hozzá.

Dr. Szabó Péter elárulta azt is, szabadidejében a borkultúrát igyekszik ápolni a maga módján: több száz palackozott bort gyűjtött össze, főleg magyar termelőktől.

(A borítóképen: Dr. Szabó Péter a díjjal)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában