Interjú: Prof. Dr. Csák Csillával

2020.09.26. 11:30

A jövő jogászai a Miskolci Egyetemen

Az informatikai területek gyors fejlődése is kihatással van a jogászi munkára. A klasszikus jogi pályák mellett a jogi diploma jól hasznosítható a munkaerőpiacon.

Csák Csilla

Fotó: Vajda János

Tapasztalatok alapján kevés a jogász a régióban, ezért folyamatosan érkeznek az állásajánlatok a végzős joghallgatóknak. Prof. Dr. Csák Csillával, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának dékánjával beszélgettünk.

(Az interjú azon sorozatunk része, amelyben a Miskolci Egyetem karait mutatjuk be.)

A jogászképzésben új felvételi szabályok léptek életbe, amelynek értelmében a jogi karok egyenként egységesen 80-80 államilag finanszírozott helyet kaptak. Mit jelent a változás a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar életében?

A felvételi pontszám alapján a 80 legmagasabb pontot elért hallgató került be az államilag finanszírozott jogászképzésbe. Az új rendszernek köszönhetően jelentősen megnőtt az érdeklődés a jogászképzés iránt, mind a nappali, mind pedig a levelezős képzésben egyaránt, és jelentősen növekedett az állami finanszírozásban tanulók száma. A régióban tanulni vágyó fiatalok számára nagy lehetőséget jelent a jövőre nézve is.

A karon osztatlan jogászképzés, alapképzés, mesterképzés, jogi felsőoktatási szakképzés, szakirányú továbbképzése és PhD-képzés is folyik. Összesen hány hallgatója van a karnak? És milyen arányban végeznek a hallgatók sikeresen az adott képzéseken?

Az Állam- és Jogtudományi Karnak közel 1500 hallgatója van. A hallgatók egy része a képzési időn belül befejezi tanulmányait, másoknak hosszabb időt vesz igénybe az oklevél megszerzése. Kevesen adják fel a tanulmányaik folytatását vagy választanak alacsonyabb szintű képzést. A miskolci jogi karról nem jellemző más jogi karokra történő átjelentkezés, viszont hozzánk többen kérik átvételüket más jogi karokról. A hallgatói visszajelzések alapján ez annak köszönhető, hogy jónak tartják a képzés színvonalát, a hallgatói szolgáltatások rendszerét. A HVG 2020 felsőoktatási rangsorolásában a miskolci jogi kar az oktatói kiválóság alapján az országos első helyen végzett.

Sokszor éri vádként az egyetemi oktatókat, hogy leginkább elméleti szakemberek. A jogi kar szakirányú továbbképzéseit nézve az látszik, hogy a piaci igények kiszolgálására törekszenek. Igaz ez?

A szakirányú továbbképzéseket végzett – a gyakorlati ismeretekkel is felvértezett – volt hallgatóiknak, szakembereknek kínáljuk. A szakirányú továbbképzéseinket évről évre újabb képzésekkel bővítjük, figyelemmel a piaci igényekre. Ennek megfelelően 2019 évben új szakként indítottuk a compliance szakjogász és a vagyonvédelmi szakirányú képzést, 2020-ban pedig a pénzpiaci, valamint az európai büntetőjogász szakjogász képzést, és a következő évre is már megvannak a terveink. Ezek a képzések nagyon népszerűek. Az elméleti ismeretek mellett naprakész, gyakorlati ismereteket adnak, a jogi kar oktatói mellett külső, nemzetközi és országos hírű szakemberek bevonásával.

A jogászképzés új felvételi szabályai azt a célt is szolgálják, hogy a vidéki egyetemeken végzett hallgatók vidéken maradjanak. Miskolcon, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén megyében milyen igény mutatkozik a jogászokra? Túlkínálat van?

Tapasztalataink alapján kevés a jogász a régióban. Folyamatosan érkeznek az állásajánlatok a végzős joghallgatók és a friss diplomás végzett jogászok részére a közszférából és a magánszférából egyaránt. A jogi diplomával rendelkezők elhelyezkedési esélyei nagyon kedvezőek, a diploma jól hasznosítható a munkaerőpiacon. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy a Miskolci Egyetemen végzett hallgatóink körülbelül 70 százaléka a régióban helyezkedik el.

Gazdasági és közéleti szereplőket nézve, úgy tűnik, hogy a jogi diploma egyfajta alap akár egy másik diploma vagy egy másik életpálya felé. Hogyan látja: céltudatosan jelentkeznek a fiatalok a jogászképzésre?

Erre egyértelmű válasz nem adható. Annak idején, amikor én is a miskolci jogi karra jelentkeztem, csak sejtettem, hogy mit jelent a jogi diploma. Ma már tudom. A klasszikus jogi pályák mellett például ügyvéd, ügyész, bíró, valamint jogászok dolgoznak a pénzügyi szférában, közigazgatási területen, vállalatoknál, cégeknél, továbbá az üzleti életben.

A jogi tudás birtokában vannak, akik saját vállalkozást indítanak, diplomáciával, politikával foglalkoznak, és vannak olyanok is, akik speciális területen, például a médiában helyezkednek el. Tehát nagyon sokrétűek a lehetőségek a joghallgatók elképzeléseinek megfelelően.

Jövőre lesz a kar 40 éves. Egy évvel ezelőtt azt ünnepelte a jogász hivatásrend, hogy százéves a jogászképzés Miskolcon. Milyen unikumot tud kínálni a Miskolci Egyetem a magyarországi nyolc jogi kar közül? Miért érdemes a miskolci képzést választani?

Három meghatározó értéket mindenképpen kiemelnék: magas szintű tudás, feltétlen közösség, hagyományok tisztelete. A miskolci jogi kar részesének lenni hallgatóként és oktatóként egyaránt életre szóló közösséget és összetartozást jelent. A kapocs a selmeci és eperjesi szellemi örökség máig ható ereje, hagyományainak őrzése.

Hogyan látja a miskolci jogászképzés jövőjét? Milyen kihívásokkal kell szembenéznie? Mit hozhat a robotizáció, a mesterséges intelligencia, az Ipar 4.0, az 5G, a home office, a digitalizáció?

A jog világa minden területet átsző, a jogi szabályozásnak az új és modernizációt jelentő kihívásokra reagálnia kell. Ezek a területek megjelennek a kar kutatási palettáján és a jogi oktatásban egyaránt. Az informatikai területek gyors fejlődése kihatással van a jogászi munkára is. A jövő jogászának rendelkeznie kell az elektronikus ügyintézéshez, infokommunikációhoz tartozó ismeretekkel, amely kihívásokra felkészítjük hallgatóinkat.

(A borítóképen: Prof. Dr. Csák Csilla: A magas szintű tudás, a feltétlen közösség és a hagyományok tisztelete a miskolci jogi képzés unikuma)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában