szakmai konferencia

2020.08.19. 18:00

Versenyben a világban

Tokaj-Hegyalja egyedülálló értékeit be kell mutatni a világnak, de meg kell őrizni az utókor számára is.

Szaniszló Bálint

Fotó: Szaniszló Bálint

Tizennyolc esztendeje világörökségi terület a Tokaj-Hegyalja történelmi borvidék kultúrtáj. Ebből az alkalomból rendeztek szakmai konferenciát Tállyán,

a felújított Mailloth-kastélyban. A tanácskozáson Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy tizennyolc esztendővel ezelőtt a világ ismerte el ennek a térségnek az értékeit, amely hatalmas lehetőség, de egyben hatalmas felelősség mind az ország vezetése, mind az itt élők és alkotók számára.

Az ambíció a legfontosabb

„A kormány dolga az, hogy biztosítsa az eszközöket Tokaj-Hegyalja számára, az itt élőké pedig az, hogy ezekkel az eszközökkel úgy sáfárkodjanak, hogy ennek a kultúrtájnak az értékeit felmutathassuk a világnak, versenyben legyünk más értékekkel a világban, de egyben meg is őrizzük az utókor számára ezeket az értékeket” – hangsúlyozta a miniszter.

A tokaji bor komoly történelmi múlttal rendelkezik, időről időre feltűnik a krónikákban, de – mint Gulyás Gergely hangsúlyozta – „nemcsak a múltat, de a jövőt is meg kell határoznia ennek a pótolhatatlan értéknek”.

Most jutottak el a szándékok, erőfeszítések oda, hogy egy nemzetközi viszonylatban is olyan összetett program induljon meg, amely a régiót az eddigieknél is nagyobb léptékben viszi előre.

„A világörökséggé válás jól mutatta, hogy megújulásra van szükség. Ennek ékes bizonyítékai azok a kézzel fogható építészeti tervek, amelyek nagy része már

a megvalósulás fázisában van és hamarosan ékessége lehet Tokaj-Hegyaljának” – emelte ki a miniszter.

„Az irány jó, de a mű még nagyon messze van a késztől, így az alkotó még messze nem pihenhet,újabb erőfeszítésekre van szükség...”

Közös munka eredménye

„A világörökség címnek akkor van igazán értéke, ha képesek vagyunk továbbfejleszteni a képviselt értékeket úgy, hogy az adott kor embere számára élő dolgot képviseljenek – mondta Demeter Ervin megyei kormánymegbízott. – Az eddigi eredmények, az élő tervek jelzik, hogy ebben a kérdésben igencsak erős ez a borvidék.”

Demeter Ervin beszélt arról is, hogy a megyei kormányhivatal égisze alatt működik egy tervtanács, amelynek az a feladata, hogy az új épületek, építészeti megoldások illeszkedjenek a táj által megfogalmazott épített örökségi filozófiába. Az eredmény mutatja azt, hogy érdemes volt ebbe az irányba elmozdulni.

„A természet adománya és az ember munkája alkotta azt a harmóniát, amely egyre inkább jellemzi Tokaj-Hegyalját. Ez a közös munkálkodás tovább folytatódik.”

(A borítóképen: Gulyás Gergely miniszter, Demeter Ervin kormánymegbízott, Salamin Ferenc építész és Kiser László állami főépítész A 2019. év legjobb tokaj-hegyaljai tervei című kiállítás megnyitóján)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában