Jubileum

2020.08.10. 17:30

Testvérként segítik egymást

Jubileumot ünnepel Sajóbábony. Idén 15 éves a testvértelepülési kapcsolata a szlovákiai Sajórédével.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Olvasónk küldte

A testvértelepülési megállapodást 2005. év februárjában kötötték meg. A kapcsolatuk töretlen és rendkívül aktív – mondta Szilva István, Sajóbábony polgármestere. Köszönhetően egyrészt annak, hogy nem túl nagy a távolság, hiszen csak 120 kilométer választja el a két települést egymástól. Illetve a korábbi és a jelenlegi polgármesternek és a lakosságnak is jó a kapcsolata sajórédeiekkel, vagyis szlovák nevén a rejdovaiakkal.

Hegyi túrával ünnepelnek

Felvidéken, Dobsina közelében, gyönyörű hegyvidéki környezetben található a település, innen – az 1447 méter magas Stolica-hegyről – ered a Sajó folyó. Ezt minden évben egy rendezvényen ünneplik meg, amelyen rendszerint részt vesznek a sajóbábonyiak is. Ez az úgynevezett Stolica-túra. Most is így történt, hiszen júliusban ott járt a város delegációja. Általában kétnapos az ott-tartózkodás, és a meghívás mindenkinek szól, tehát lakosok is mehetnek a magyar városból a szlovákiai településre. Ilyenkor ötvenfős busszal érkeznek Sajórédére. Az utazás teljesen ingyenes, a szállást, étkezést és minden egyéb felmerülő költséget a vendéglátó testvértelepülés finanszíroz. Amikor meghirdetik a kirándulást Sajóbábonyban, törekszenek arra, hogy olyanokat vigyenek el, akik még nem voltak korábban – hangsúlyozta a polgármester. Így adatik meg a lehetőség mindenkinek, aki szeretne részt venni a programon. Barátságok, jó kapcsolatok is létrejönnek ilyenkor. Télen is járnak a településre például síelni, de túrázni is. Így év közben is több alkalommal járnak a sajóbábonyiak a szlovákiai kistestvérnél. Ugyanis jóval kevesebb a lakók száma, mint Sajóbábonyban, de ez mit sem számít a vendéglátást és a tenni akarást, valamint a két település jó kapcsolatát tekintve – tette hozzá a polgármester. Erőn felül teljesítenek minden alkalommal, amikor a magyarországi vendégeket fogadják.

Ezúttal a járvány miatt és a lakosok védelmében csak a polgármester és a képviselő-testület tagjai vettek részt a programon, a rendezvény második napjára érkeztek.

Pár fővel érkeznek

Augusztus második felében is van egy esemény, amelyen mindig képviselteti magát Sajóbábony városa, ez pedig egy folklórfesztivál. Időnként a helyi népdalkör is fellép vagy magyaros ételeket főznek és árusítanak; a bevételt a vendéglátóknak ajánlják föl – sorolta Szilva István.

A szlovák település lakói a sajóbábonyi városnapra kapnak minden évben meghívást, amely augusztus utolsó hétvégéjére esik. Idén valószínűleg ez a kétnapos rendezvény is elmarad. Amennyiben valamilyen formában mégis megrendezik, akkor ők is csak pár fővel érkeznek Magyarországra. A delegációnak mindenképpen megmutatnak majd valami olyan nevezetességet, amelyet eddig még nem láttak, hiszen a megye bővelkedik látnivalókban. Sajóbábonyban ugyanabban a szíves vendéglátásban részesülnek, mint amit ők is adnak – mondta a polgármester.

Év közben is

Hozzátette: év közben is gyakran találkoznak kisebb-nagyobb eseményeken, legalább negyedévente. Kölcsönösen segítik is egymást azzal, amivel tudják. Ha kell, anyagilag, ha kell, eszközökkel.

(A borítóképen: Vendégek és vendéglátók a testvértelepülés-találkozón)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában