turizmus

2020.08.16. 10:00

Telkibánya már telt házzal megy

A táborozó gyerek­csoportok elmaradtak, de a családok vígan nyaralnak.

Hegyi Erika

Fotó: Kozma István

A turizmusból és vendéglátásból élő telepü­lések sínylették meg leginkább a koronavírus miatti bezárkózást. Telkibánya azonban már felébredt Csipkerózsika-álmából. A hotelek és panziók telt házzal mennek, az utcákon pedig sétáló családokkal, turistákkal találkoztunk. A település polgármesterével, Szabó Zoltánnal az Ezüstfenyő Hotel teraszán ültünk le beszélgetni. Itt is nagy volt a nyüzsgés, szinte minden asztalnál kávézott, teázgatott egy-egy család, baráti társaság, mások pedig kirándulni indultak a hegyekbe.

A polgármester úgy fogalmazott, májusban szomorú látványt nyújtott Telkibánya. Nem jöttek a vendégek, ezért már a bolt sem tartott nyitva egész nap, csak délelőtt. A július azonban meghozta a vendégeket, az augusztus pedig a jó időt is.

– Az önkormányzatnak két tábora van, ide főleg gyermekcsoportok járnak. Azonban az idei szezon nem kedvezett nekik sem. Hiába szerveztek volna üdülést különböző iskolák, egyházi szervezetek, a szülők féltek elengedni gyermekeiket. Ennek egyik oka az volt, hogy a sátoraljaújhelyi táborban fertőzött fiatalokat találtak. Augusztus utolsó hetében érkezik majd egy 100 fős csoport gólyatáborba, jelenleg egy 15 fős társaság szállt meg nálunk – sorolta a polgármester.

A vendégház jól megy

Ellátogattunk vele az 1-es számú táborba. Mint mondta, ez a kevésbé modern, még őrzi magán a régi úttörőtáborok stílusát, de most csak itt vannak a vendégek.

Azt már Bodáné Rozgonyi Katalin gondnoktól tudjuk meg, hogy júliusban nőtt az igény a tábor nyújtotta szállások iránt, de most, hogy újra emelkedik a fertőzöttek száma, sorban mondják le a foglalásokat. Az emberek bizonytalanok, tétováznak, merjenek-e csoportos táborozást szervezni.

– A 2-es számú táborban minden héten lettek volna vendégek, de meggondolták magukat – tette hozzá Katalin, akitől megtudtuk azt is, Telkibányán egy saját vendégházat üzemeltet. Ide viszont folyamatosan érkeznek a turisták, hiszen sok család, épp a vírusveszély miatt, nem szeretne nagyobb hotelben vagy panzióban megszállni, más emberekkel találkozni. Az azonban látszik, hogy az idén sokan tették át a külföldi nyaralásukat belföldre. A turistákat pedig minden érdekli: sokat kirándulnak, de a múzeumot és a helyi nevezetességeket is megnézik.

Csillagtúra

Ellátogattunk az Aranybánya Üdülőparkba is, ahol Sápi Tibor ügyvezető fogadott bennünket. Ő is elégedett, hiszen mint fogalmazott, „elindult az élet Telkibányán”. Ugyanúgy igény van a négycsillagos szálláshelyekre, mint a panziókra, apartmanokra vagy épp a falusi szálláshelyekre. Itt is az a tapasztalat, hogy sokan tették át külföldi nyaralásukat belföldre.

– Telkibánya júliusban és augusztusban is telt házzal megy, és sokkal többen jönnének, ha lenne még szálláshely. Szeptemberben is már csak a hétköznapok szabadok, hiszen elindul az iskola, a családok olyankor csak hétvégén utaznak – mondta az ügyvezető.

Hozzátette: a Telkibányára érkezők kész tervvel jönnek. A település a Kassa és Sárospatak határolta csillagtúra központja. Az emberek felfedezik a természet adta szépségeket, de a történelmi és ipartörténeti emlékeket is. Telkibánya ipari múltja pedig jelentős, hiszen valamikor aranyat és ezüstöt bá­nyásztak itt. De nemcsak családok látogatnak el a községbe, hanem a vadászok közkedvelt helye is. Az üdülőpark pedig minden igényt kielégít, hiszen van kalandparkja, sportpályája, medencéje, csónakázótava és wellnessrészlege is.

Öt éjszaka

Egy pécsi családdal találkoztunk a hotel előtt. Kérték, nevüket ne írjuk meg, de azt szívesen elárulják, hogy nagyon szeretik Telkibányát, már negyedszerre választották nyaralásuk színhelyéül. Az édesanyának a Zemplén a szíve csücske. Öt éjszakát töltenek itt, minden napra terveztek valamilyen izgalmas kirándulást. Megnézik a Füzéri várat, a füzérradványi kastélyt, voltak Kőkapun és Pálházán kisvonatozni. Tervben van még a sátoraljaújhelyi kalandpark, majd Sárospatakon a Zempléni Fesztivál egyik dzsesszkoncertjére mennek el. Mint mondták, ők nem külföld helyett választották Telkibányát, ide mindenképpen ellátogattak volna.

(A borítóképen: Egy Pécsről érkezett családdal is találkoztunk Telkibányán)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában