véradás

2020.08.31. 14:00

Segít az irányított véradás

A nyár problémásabb, ilyenkor kevesebb a véradó. Megoldás lehet az irányított véradás.

Detzky Anna

20191126 Szolnok A Magyar Vöröskereszt önkéntesei véradásra várták a véradókat november 25-én az Aba Novák Agóra Kulturális Központba.A regisztráció és az egészségügyi állapotfelmérés után a szakképzett ápolók fejenként négy és fél deciliter vért vettek a jelentkezőktől. Fotó: Mészáros János MJ Új Néplap

Forrás: MÉSZÁROS JÁNOS, MW

Fotó: Mészáros János

Véradás nélkül nem működik a vérellátási rendszer, amihez szükség van jó szándékú emberekre.

Augusztusban a megyénkben is több helyszínen szerveznek véradást, amelyek pontos időpontjához és helyszínéhez a Magyar Vöröskereszt keresője ad támpontot. Mégis egyre többen kérnek segítséget a közösségi médiában irányított véradáshoz.

Megtudtuk egy személyes példa alapján, hogy mikor célszerű ehhez a megoldáshoz fordulni.

– A nagy méretű miómám miatt a méhemet el kell távolítani. Már megbeszéltem a doktor úrral, hogy augusztus 22-én befekszem a megyei kórházba. Abban állapodtunk meg, hogy 23-án két egység vért kapok, és 24-én tolnak a műtőbe, ahol még egy egységet kaptam volna a beavatkozás közben – számolt be Pónuzsné Demkó Edit.

– Az eredeti időpontban valóban befeküdtem az osztályra, és elküldték az igénylést a vérre. B Rh+ a vércsoportom, és délben visszajelezte a vérellátó központ, hogy nem tudnak adni vért, mert a készletek csak az életveszélyes helyzetre elegendők. A doktor úr hazaküldött és javasolta, hogy próbáljam meg az irányított véradást.

Bárhol leveszik a vért

Az irányított véradás azt jelenti, a rászoruló maga szervezi meg, hogy kitől kap vért. Majd ezt az adott gyógyászati intézménybe eljuttatja.

– A közösségi médiában közzétettünk egy felhívást, és riasztottuk a családtagokat, barátokat, kollégákat, ismerősöket. Korábban sosem csináltunk ilyet, úgyhogy

a menetének utána kellett járnom. Megtudtam, hogy az ország bármely pontján leveszik a vért, ahol vérellátó állomás üzemel. Viszont fontos bejelenteni, hogy kinek szeretném a vérrel kapcsolatos adatokat továbbítani, különben az országos központba továbbítják azt – tájékoztatott a műtétre váró beteg.

– A hétfői nap várakozással telt, összegyűlik-e elegendő vér, de mostanra úgy néz ki, hogy sikeres volt az akció. Nagyon hálás vagyok azoknak, akik segítettek. Legalább öt személy vérére volt szükségem a műtéthez, amit így végül augusztus 31-ére toltunk el.

Az orvost nem hibáztatom, nem rajta múlt ez a szituáció, inkább az egész rendszerrel van gond – vélekedett a történetét olvasóinkkal megosztó hölgy.

A nyár problémásabb

Az Országos Vérellátó Szolgálat hangsúlyozta, hogy vér­adók nélkül valóban nincs elég vér.

– A koronavírus-járvány önmagában nem okozott vérkészleti hiányt. Persze a járványveszély közepén, tavasszal sokkal kevesebb véradó jött – mondta dr. Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese. – A nyár és azon belül is az augusztus nehezebb időszak, mert a legtöbben ilyenkor mennek szabadságra. Emellett a rövid lejáratú készítményekből az ünnepi hétvégén sokat elhasználtunk. Ezt pótolni kell, és a hosszú lejáratú készítményeink mennyiségét is helyre kell billenteni. Ráadásul egy újabb karanténidőszakra is föl kell készülnünk. Átlagosan naponta 1500-an szoktak vért adni, de a keddi és szerdai napon kétezer fölött jöttek, ami biztató. Irányított véradást egyébként mindig javasolunk, mert sokszor nagyobb biztonságot nyújt a beteg számára, hogyha a rokonságából kerül ki a donor. Viszont egy sebész úgy nem írhat ki műtétet, hogy előtte nem egyeztet a vérellátóval. Ugyanakkor például egy nem vérző nőgyógyászati probléma nem minősül sürgősségi esetnek.

(A borítóképen: A Vöröskeresztnél lehet tájékozódni, hol szerveznek éppen váradást)

Kapcsolódó cikkünk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában