belvárosi helyzet

2020.08.05. 20:00

Detox, belvárosi lakók, kiskorúak kiszolgálása

Hajnalig tartó hétvégi bulik a belvárosban, részeg fiatalok hangoskodása, bömbölő dajdaj – mit szóltak olvasóink az Észak által felvetett témához? Kommentjeikből válogattunk összeállításunkban.

Nyikes Zita

20200626 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Hétvégi éjszakai élet Miskolc belvárosában - bejárás rendőrökkel a népszerű szórakozóhelyek környékén.

Fotó: Ádám János

Reakciók százai, rengeteg hozzászólás, számtalan megosztás kíséri a július óta megjelenő cikkeinket (cikkünk végén található az írások listája), amelyek a belvárosi szórakozóhelyek környékén hajnalig tartó dajdajról, a tizenéves fiatalok lerészegedéséről, közvetve a miskolci közrendről és közbiztonságról szólnak.

Témafelvetésünk kapcsán először a miskolci közgyűlés Fidesz–KDNP frakciója szólalt meg, majd a miskolci közgyűlésben többségben lévő Velünk a Város-frakció tagjai, beleértve a belvárosi önkormányzati képviselőt.

Olvasóink kommentjeiből válogattunk összeállításunkban, amelyek pró és kontra szólnak azzal kapcsolatban, hogy milyenek is a mai fiatalok, miért engedi a városvezetés a hajnalig tartó nyitvatartást, és mibe kerül Miskolcnak a bulik után maradó szemét és hányás feltakarítása.

Miskolci éjszaka rend­őrszemmel címmel jelent meg riportunk július elején, amikor az Észak munkatársa egy éjszakai belvárosi rendőrségi ellenőrzésen vett részt.

Riportunkat követően a miskolci közrend és közbiztonság kérdésében először a Fidesz–KDNP-frakció szólalt meg. Majd a miskolci közgyűlésben többségben lévő Velünk a Város-frakció is tartott sajtótájékoztatót.

Velünk a Város: cél a lakosság szubjektív biztonságérzetének növelése |Fotó: Vajda János

A Velünk a Város-frakció tagjaként Szilágyi Szabolcs, a Rendészeti Bizottság elnöke a belvárosban, a Szinva teraszon arról beszélt, hogy a rendőrség jelentése szerint csökkent a regisztrált bűncselekmények száma. Szilágyi Szabolcs azt is hozzátette: több területen is az elmúlt tíz év legjobb számadatait mutatja a rendőrség jelentése, amiben azt írták, hogy ezt a javulást a rendőrök és az önkormányzati rendészek közös munkájával sikerült elérni. A Velünk a Város-frakció nevében a Rendészeti Bizottság elnöke, valamint szintén a frakció nevében Szopkó Tibor, a belvárosi terület önkormányzati képviselője kijelentette: céljuk az, hogy a lakosság szubjektív biztonság­érzetét is növeljék.

Hollósy András a Fidesz–KDNP-­frakció nevében arról beszélt, hogy örülnek neki, hogy a Velünk a Város-frakció reagált a témafelvetésükre, és „jó reggelt” kívántak a városvezetésnek. Hollósy András azt is hangsúlyozta: az elmúlt tíz év legjobb rendőrségi adatai éppen arra az időszakra vonatkoznak, amikor Fidesz–KDNP-s városvezetés irányította Miskolcot. Hollósy felidézte: 2010-ben elindult a fészekrakók kiköltöztetése, a nyomortelepek felszámolása Miskolcon.

Fidesz–KDNP: az elmúlt 10 év jó statisztikája a fideszes vezetés érdem | Fotó: Bujdos Tibor

2010 és 2019 között növelték az önkormányzati rendészet létszámát, emelkedett a rendészetnek nyújtott támogatás. A 2015-ben elindított területi rendészeti rendszer, a seriffrendszer olyan egyedülálló mintaprojekt, amelyre a nemzetközi szakma is felfigyelt, de több száz kamerát is telepítettek Miskolcon az előző városvezetés ideje alatt.

Figyelemmel kísérve a fejleményeket többek között megkérdeztük Miskolc város sajtóosztályát is, hogy milyen ellenőrzések voltak. „Június–július hónapban eddig 68 esetben szabtak ki helyszíni bírságot, 31 esetben szabálysértési eljárás kezdeményezését alkalmazták a rendészek”, kaptunk tájékoztatást a városházától. Feltettük a kérdést a városvezetésnek: hány helyen szolgálnak ki kiskorúakat. Válaszukban úgy fogalmaztak: mivel a rendészet munkatársai egyenruhában látják el a feladatukat, így a fiatalkorúak vendéglátó üzletben történő szeszes itallal való kiszolgálásának ellenőrzése általuk nehezen tetten érhető szabálysértés. A hajnalig tartó nyitvatartásra vonatkozóan azt a választ kaptuk: bejelentési kötelezettsége van az üzemeltetőnek, amit a jegyző tudomásul vesz.

Sok a rongálás a hajnali dajdajok miatt | Fotó: Bujdos Tibor

A hozzászólások

Olvasóink reakcióiból kronológiát nem követve válogattunk az alábbi összeállításunkban a belvárosi szórakozóhelyekkel és a hajnalig tartó nyitvatartással kapcsolatban. A Borsod Online-on megjelenő hozzászólások nem tükrözik a szerkesztőség álláspontját. Személyiségi okokból a hozzászólók profilját nem mutatjuk, a hozzászólásokat a nyilvánosságra való tekintettel helyenként javítottuk.

  • „Azért ez elgondolkodtató. A karantén alatt biztosan nem voltak ennyien az utcán. Egyébként van a kedves szülőknek még egy javaslatom, akik leszarják, hol vannak a gyerekeik éjjel. Egyszer. Csak egyetlen egyszer látogassanak el a detoxba, ahol a kedves gyermekeik életét próbálják megmenteni, mert beszedett valami anyagot vagy éppen alkoholos állapotban van. Én tudom. Tudom milyen. Dolgoztam ott. Sok mindent láttam. Én szívesen szerveznek oda látogatást szülőknek. Lássák, hogy mit tesz velük az alkohol meg a dizájndrog. Meggondolják, elengedik-e a 12–15 éves gyerekeket az éjszakába.”
  • „Általában a sétálóutcák tele vannak szórakozóhelyekkel is, nemcsak Miskolcon!”
  • „Kiszolgálják a kiskorúakat is alkohollal. Vagy adnak egy hajléktalannak egy ezrest, és megveszi nekik. Ugyanúgy, ahogy a cigit is.”
  • „Érintettként többen tettünk panaszt az önkormányzatnál a péntek és szombat éjszakai elviselhetetlen zaj miatt. Nálunk konkrétan a társasház udvarában működik hajnali 4-ig az éjszakai szórakozóhely. Az önkormányzat kijelentette, hogy már nem engedélyhez, csak bejelentéshez kötött az üzemeltetés. De jelezzük a csendháborításokat, megvizsgálják a panaszt. Jeleztük. Több lakó, többször, több lehetséges helyen. Kijöttek, és széttárták a karjukat, hogy önkormányzati engedéllyel tarthatnak nyitva. A kör bezárult. Az önkormányzat mutogatott a rend­őrökre, a rendőrök pedig vissza az önkormányzatra.”
  • Több rendőrt és rendészt!

  • „Egyszerű a megoldás: több rendőrt, önkormányzati rendészt, polgárőrt vagy biztonsági őrt kell kiengedni

  • az utcára, és nem fognak merni ilyeneket csinálni. Ha igen, akkor meg felelősségre kell vonni a fiatalokat. Nem hisztizni kell, hanem lépni.”

  • „És ez csak a belváros…”
  • „Több helyénvaló kérdés is elhangzott a riportban, például az, hogy a kocsmák és vendéglátóhelyek nyitvatartására miért kell hajnali 2-ig vagy 4-ig engedélyt adni. Ki az, aki ezeknek az engedélyeknek a kiadására jogosult? Miskolcon kívül például Kazincbarcikán is vannak bizonyos helyek, ahol igen sűrű a kocsmák száma. Igaz, nem tudom, meddig tarthatnak nyitva. De azt tudom, hogy artikulálatlanul ordító fiatalok hajnali fél négykor vonulnak el a lakásunk előtt, »gondoskodva« az ott lakók nyugodt pihenéséről. Tisztelem azt a csoportot, akik ellenőrzést tartottak Miskolcon.”
  • „Gyalázat, ami a belvárosban hétvége esténként megy. Néhány vendéglátós nagyot kaszál a fiataloknak eladott alkoholból, míg az ottlakók a zajtól szenvednek. Reggelre kapunk egy mocskos, összehányt, üvegszilánkos belvárost, amit a város takaríttat fel úgy, ahogy. Közpénzen. Kell ez nekünk?!”
  • „Ön akkor nem tudja, mi folyik az éjszakai életben. A gyermekem hasonló korú, és mégsem engedem el az éjszakába 17-18 évesen.” (Írta egyik olvasónk válaszul egy másik olvasónk felvetésére, aki a belváros élettel telisége mellett érvelt.)
  • „Kérdés, a 14 éves hogyan tudja magát részegre inni. Tudtommal tilos kiszolgálni. Anno ilyenért akár bezárhatták az egységet. Ugye, ez nem változott?! Közterületen tilos szeszes italt fogyasztani. Tudom, azt mondja, nem az övé. Ekkor, ha a rendőr megteheti, öntse ki a piát. Érdekes arcokat lehetne látni!”
  • „Ebben az a borzasztó, hogy egyesek ezt teljesen természetesnek tartják, ami a belvárosban folyik, vagy hogy a tinédzser fiatalok részegen fetrengenek hajnalban. Fiatalok! Ha nem vagyok atom részeg, akkor nem vagyok senki?! A sürgősségin alkoholmérgezésben fiatal lányok-fiúk küzdenek az életükért. A szülők pedig ott sírnak.”
  • Mocsok, hajnali nyitvatartás

  • „Talán a városvezetésnek át kéne gondolnia azt, hogy bulinegyedet akar vagy pedig egy nívós, üzletekkel teli sétálóutcát. Ugyanis nem mindegy. Arról nem beszélve, hogy sejthető, mi állhat a háttérben annak érdekében, hogy a város sétálóutcája tele van már szórakozóhelyekkel. Nem véletlenül mennek el azok az emberek, akiknek van egy kis pénzük és eszük.”
  • „Buszvezető vagyok. Én is voltam fiatal, és szórakoztam, még néha most is, ha időm engedi. De sosem voltunk ennyire alpáriak, és sosem rongáltunk meg semmit. Munkám során sokszor találkozok részeg fiatalokkal. Borzasztó, ahogy viselkednek. De a legrosszabb nem ez, hanem amikor fiatal, 17-18 év körüli lányok olyan totál részegek, hogy azt sem tudják, hol vannak. Csak egy történet. Két lány elindult az éjszakába, nem is volt késő, olyan 10 óra körül lehetett. Az egyik olyan mattrészeg volt, hogy leesett a székről. Megálltam. Megkérdeztem a barátnőjét, hogy minden rendben van e. Persze, minden oké. Mondom a barátnőjének, hogy inkább vigye haza a lányt. Á, szó se lehet róla, menni kell a R…-ba, mondta. Hát, ennyit erről. Utána meg majd csodálkozik, ha reggelre fordítva lesz rajta a bugyi. Szerintem, az a legnagyobb probléma, hogy a szülőket totál hülyének nézik a fiatalok. Nekem még kicsi a fiam, de megpróbálok nem csak apja, de jó barátja is lenni a fiamnak. Bízom benne, hogy később majd őszinte lesz hozzám, és nem kell majd azon aggódnom, hogy hétvégén hajnalban a rendőrség fog kopogtatni…”
  • „Két fiatal arról beszélget hétfőn reggel a közösségi járművön, hogy szó szerint idézem, úgy beb…nk hétvégén, hogy azt sem tudom, merre jártam még, jó buli volt, összeszedtünk két csajt is, de nem sokra emlékszem. És ezt hangosan, röhögve, hogy a fél busz hallja. Hát milyen buli az ilyen?! Két 14-15 éves srác beszélgetett. A mi időnkben is szórakoztunk. De tudnak a mai fiatalok igazán szórakozni?! Nekik ez jelenti a bulit? És aztán a következmények már nem is meglepőek.”
  • „A fiataloknak egy találkozási pontja maradt mára: valamelyik kocsma abból a körülbelül tizenhatból, ami a Szemerénél nyílt egymás után. Semmi, de semmi sem maradt mára. Ez a valóság. Ez a mai kultúrház. Ez a mai program.”
  •  

    Kapcsolódó cikkek:

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában