Vállalkozás

2020.07.16. 20:00

Segítenek benne, hogy jól induljon a vállalkozás

Régiónkban adott a lehetőség a sikeres startup indításhoz.

Detzky Anna

Forrás: Olvasónktól

A startup, vagy innovatív vállalkozás mára népszerű vállalkozási formává vált. A fiatalabb generáció szinte már magától értetődőnek veszi, de jellemző trend, hogy a hagyományos cégek tulajdonosai is kikacsintanak ebbe az irányba, különösen akkor, ha a nemzetközi piacra lépés célját tűzik ki maguk elé.

Ingyenes szolgáltatások

– Ha a startupokat említjük, klasszikus nemzetközi példaként a Facebookot hozzuk fel. Az eredetileg amerikai egyetem hallgatói számára létrehozott társalgási oldal mindössze néhány év alatt vált világszerte ismertté és mindennapi használati felületté. De nem kell messzire mennünk hasonló sikerekért, Vinnai Balázs miskolci garázscége mára a világ meghatározó, pénzügyi technológiával foglalkozó vállalatává vált – mondta Mátyás Krisztián, az INPUT miskolci strat­up koordinátora. – Ma már számos helyi szereplő segíti a hasonló céllal rendelkező vállalkozásokat a régióban, például a BnL Start Partners Inkubátorház, a Borsodi Kereskedelmi és Iparkamara, a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének (Fivosz) régiós szekciója, a Grabovsky Coworking és az INPUT Program is jelen van. A miskolci régió startupjai nagyon erősek a pénzügyi, banki szektor újításainak tekintetében, de a Miskolci Egyetem képzései révén a szoftverfejlesztésben is nagy lehetőségek rejlenek.

A kezdő és a tapasztaltabb vállalkozóknak is rengeteg lehetőségük adódik a start­upvilágban elmélyedni.

Az ötletfázisban lévő fiatal vállalkozóknak, de a már működő cégeknek is tud segíteni az INPUT Program, üzletfejlesztési tanácsadással, mentorprogrammal, képzésekkel és rendezvényekkel. Lehetőséget biztosítanak nemzetközi megjelenésre is.

– Utóbbi szolgáltatásunk keretében több miskolci start­up jutott bemutatkozási lehetőséghez például Malajziában, Kanadában, Varsóban, de Hollandiában és a brit fővárosban is – foglalta össze tevékenységüket a miskolci startupkoordinátor.

Szabad, de bizonytalan

A kezdő vállalkozók az önmegvalósítás lehetőségét látják a startupban.

– A fiatalok, akik felkeresnek minket, a saját elképzeléseiket szeretnék megvalósítani. Van bennük egyfajta szabadságvágy, hogy maguk rendelkezzenek az idejük fölött. Az sem utolsó szempont, hogy alkalmazottként limitáltak a lehetőségek, míg sikeres vállalkozóként nagyobb jövedelemre lehet szert tenni. Emellett azonban érdemes tudatosítani, hogy a vállalkozói lét bizonytalansággal is járhat, amit a megfelelő felkészültséggel és tervezéssel minimalizálhatunk – hangsúlyozta a szakértő.

Nemzetközi verseny

Kitartó munka eredményeképpen válhat csak sikeressé egy vállalkozás.

A siker kulcsa a tudás, az elkötelezettség, a tenni akarás és kockázatvállalás. Tudni kell, hogyan készítsünk el egy jó üzleti tervet, vagy éppen miért van szükség piackutatásra. Ugyanakkor ismerni kell a piaci adottságokat és lehetőségeket, a versenytársakat, a nemzetközi viszonyokat. Ez utóbbi azért is fontos, hiszen egy startup mindig külpiacra törekszik, ahol a verseny igen kiélezett. Ezeket a szerteágazó ismereteket ugyan időbe telik elsajátítani, és meg kell találni

a megfelelő nemzetközi partnereket, amely szintén nem könnyű feladat, de az INPUT Program ebben is segítségére van a vállalkozóknak – zárta Mátyás Krisztián.

(A borítóképen: Mátyás Krisztián: már az ötlet születésétől számít a támogatás)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában