fogászat

2020.07.28. 17:30

Pluszköltség merülhet fel a koronavírus miatt

A magánfogászati rendelők egy részében úgynevezett Covid-díjat számolnak fel.

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Magánfogászaton járt a napokban, ahol a kezelés ára mellé úgynevezett Covid-díjat is felszámoltak, írta a közösségi portál egyik csoportjában egy felhasználó. Kérdezte, tapasztalt-e más is hasonlót. A reakciók elég vegyesnek bizonyultak. Voltak, akik azt válaszolták, hogy nem tapasztaltak hasonlót, viszont volt több olyan hozzászólás is, amiben határozottan állítják, nekik is felszámolták az összeget: általában ötezer forintot.

Utánajártunk, hogyan járnak el a megyeszékhely fogászatai. Több rendelőbe is páciensként telefonáltunk.

Változó esetek

A kommentekben többször megemlített magánfogászatot hívtuk először, ahol tájékoztattak minket, hogy Covid-díjat számolnak fel. Megtudtuk, az összeg mértéke a beavatkozások típusától függ. Egy fogkő-eltávolítás esetében, ami állkapocsként tízezer forint, plusz ötezer forint költséget jelent. Míg egy foghúzás után háromezer forintot kénytelen kifizetni a páciens. A Covid-díj mértéke egészen tízezer forintig is nőhet. A fogászat munkatársa elmondta, ezt az összeget a védőfelszerelések megvásárlására fordítják, amiről tájékoztatják is a betegeket időpontfoglalás és adatrögzítés esetén. Másik két magánfogászatot is hívtunk, azokban azt a tájékoztatást kaptuk, hogy nincs a megváltozott körülmények miatt megújult árlistájuk, nem emelték a kezelések végösszegét. Külföldről érkező vagy hazaérkező páciens esetében azonban az egyik rendelésen három napnál nem régebbi negatív PCR-tesztet kérnek, ez után vehet részt a beteg a kívánt kezelésen. Különböző honlapokon úgy láttuk: egy PRC-teszt körülbelül harmincezer forint.

Dr. Gerle János, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosok Területi Szervezetének elnökétől megtudtuk: közfinanszírozott fogászati ellátás esetében nem lehet ilyen díjat meghatározni. De magánrendelőkben, ahol nem hatóságilag történik a díjkiszabás, megtehetik, hogy a vírushelyzet elleni védekezés miatt pluszköltséget számolnak fel.

(A borítóképen: Fogorvosnál)

Kapcsolódó cikkünk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában