Encsi járás

2020.07.29. 15:00

Öt éve nincs uszodájuk

Encsen a régi uszoda öltözőjéből konditerem lesz, az új pedig hamarosan épülhet.

Hegyi Erika

20200724 Encs fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország A régi uszoda öltözőjéből konditerem lesz, az új pedig hamarosan épülhet. képen: Pongrácz Ádám erősít

Fotó: Bujdos Tibor

Régóta várják már az Encsi járásban élők, hogy újra legyen uszodájuk, és most úgy tűnik, a kívánságuk hamarosan teljesül. Valamikor a nyolcvanas években épült először a városban uszoda közösségi összefogással. Sokan vásároltak akkor téglajegyet, és az építkezésben is segédkeztek. Az épület állaga azonban 2015-re annyira leromlott, hogy életveszélyessé nyilvánították.

A város bekerült a nemzeti uszodaépítési program második fordulójába, és a térség országgyűlési képviselője,

dr. Hörcsik Richárd 2017 nyarán bejelentette, hogy 400 millió forint állami forrásból még abban az évben megkezdődhet az új uszoda építése.

Jövőre átadnák

A napokban jártunk Encsen, ahol Mikola Gergely polgármestertől megtudtuk, a bürokrácia útvesztői miatt húzódott eddig a létesítmény építése, de ez év májusában végre alá tudták írni a Nemzeti Sportközpontokkal azt a szerződést, ami által az ő tulajdonukba kerül az a 4000 négyzetméteres terület, ahová az uszoda épül. Ezzel le lehetett zárni a közbeszerzést, és a Magyar Közlönyben megjelent a beruházás forrása is. Az árak 2017 óta megemelkedtek, így 932 millió forintból tud megépülni az új sportlétesítmény.

– Ebben az évben minden bizonnyal elindulhat a beruházás, remélem, szeptember környékén meg tudjuk tartani az alapkőletételt. 2020-ban 250 millió forintot használunk fel, a következő évben pedig közel 700 milliót. Nagyon szeretnénk, ha már 2021-ben át tudnánk adni az új uszodát, és használatba is vehetnék az Encsen és a térségben élők – fogalmazott a polgármester.

Elmondta azt is: a régi uszoda hat éve üresen áll, egyelőre raktárként használják, de sok értékes helyisége van, amit megpróbálnak hasznosítani. Van például egy 300 négyzetméteres öltözőterület, amiből egy modern eszközökkel felszerelt konditermet szeretnének kialakítani.

Az új létesítmény a Szerencsi Szakképzési Centrum és egy vállalkozó együttműködésével jöhet létre.

– A beruházási költség valószínűleg lelakható lesz, hosszú távon viszont egy-két millió forint bevételt is jelenthet majd a városnak és a sportközpontnak, melyből újabb fejlesztéseket lehet finanszírozni. A régi uszoda épületére szeretnénk pályázatot benyújtani, melynek segítségével több sportolási lehetőséget magába foglaló sportkomplexumot kívánunk létrehozni. Ebben számítunk a térség országgyűlési képviselőjére és a Szerencsi Tankerületi Központra, hiszen az ő érdekük is, hogy a járás iskolásai XXI. századi színvonalon tudjanak testnevelésórákon részt venni. A korábbi tervek között egy új tornaterem is szerepelt, de ennek jelenleg nincsenek meg az anyagi forrásai – sorolta a polgármester.

Hangsúlyozta: nagy szüksége van Encsnek az uszodára, hiszen az általános iskolásoknak kötelező úszásoktatását jelenleg nem tudják helyben megoldani. Göncre, Szikszóra és Szerencsre kell vinni a gyerekeket úszásórákra. De ha Encsen is megépül az új uszoda, az utaztatás költségeivel takarékoskodhatnak.

(A borítóképen: Új konditerem lesz a régi uszodában)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában