építkezés

2020.07.27. 08:00

Minibölcsőde épül Pácinban

Több mint nyolcvanötmilliót költhet a település az építkezésre.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

Hét férőhelyes, 107 négyzetméter alapterületű minibölcsődét épít a pácini önkormányzat a Bárókert óvoda részeként. Az épület alapkövét a közelmúltban rakták le. Gégény Zsuzsa polgármester elmondta, a pályázatot 2016-ban nyújtották be, akkoriban összesen 57 három év alatti gyermek élt a településen. Pácinban a fiatal szülők részéről igény jelentkezett a bölcsődei szolgáltatásra, többen közülük dolgozni szeretnének, ezért fogtak bele a fejlesztésbe – tette hozzá. A sikeres pályázaton végül 85 millió 275 ezer forintot nyertek a beruházásra. Kiemelte: reményeik szerint egy év múlva már fogadhatja a gyerekeket legújabb létesítményük. A pályázat révén az óvoda játékainak, eszközeinek egy részét is le tudják cserélni – mondta a polgármester.

Megállítani az elvándorlást

Dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: a kormány családpolitikája olyan folyamatokat indított el az elmúlt években, amelyek jótékony hatással vannak a házasságkötések számára, és egyre növekszik a fiatal párok gyermekvállalási kedve is. A szülők egy része azonban minél előbb szeretne visszamenni a munkahelyére, ezért egyre több önkormányzat látja szükségesnek azt, hogy bölcsődét hozzon létre – folytatta a honatya. Kiemelte: a pácini önkormányzat is hisz abban, hogy a fiatalok helyben maradnak, mert lesz hol elhelyezni a gyereküket, mégpedig kitűnő körülmények között. A képviselő reményét fejezte ki, hogy lassan megáll az elvándorlás a Bodrogközből, amely az 1960-as években kezdődött el.

Dr. Hörcsik Richárd hozzátette: a legfőbb feladat, hogy a térségben is olyan szolgáltatásokat tudjanak elérni az emberek, mint a nagyvárosokban. Külön üdvözölte, hogy a kivitelezést egy bodrogközi vállalkozás végzi el, így a felhasznált támogatás is a kistérségben marad.

Gál Károly, a bölcsőderész tervezője lapunknak elmondta: érdekes feladatot jelentett a kialakításban az, hogy egy meglévő óvodához kellett hozzáintegrálni egy bölcsődei szárnyat. Ezen belül is az volt a legfontosabb szempont, hogy ugyan közös bejárattal, de mégis különválasztva legyen elérhető a leendő intézmény együttes két fogadópontja, és a különböző korosztályt képviselő gyerekek is egész nap egymástól elkülönülve mozoghassanak.

(A borítóképen: Ünnepélyes keretek között tették le az alapkövet)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában