kiállítás

2020.07.16. 15:00

Megmutatják a csend világát Pácinban

Matyóföldi származású művésztanár képeiből látható kiállítás a pácini Mágócsy kastélyban.

Forrás: ÉM

„A leghálásabb modellnek és kiapadhatatlan forrásnak tartom az emberi környezetet” – vallja Antal József nyugdíjas könyvtáros és művésztanár, akinek képeit „A csend világa” című tárlaton mutatják be a bodrogközi községben.

– Különös és érdekes játéka a sorsnak, hogy a borsodi Szentistvánon született, matyóföldi származású Antal József arról a tájékról jött hozzánk, ahol községünk országos hírű képzőművésze, Czinke Ferenc is alkotott, Salgótarjánban – mondta a kiállítás megnyitóján Gégény Zsuzsanna, Pácin polgármestere, aki a természet rajongójaként jellemezte az alkotót.

A Mágócsy kastély kiállítótermében helyet kapott képek festőjének élet- és pályarajzát Magyar Ferenc önkormányzati képviselő ismertette, kiemelve, hogy Antal József életműve elsősorban a tájképeket jelenti.

Antal József a megnyitón meghatottan beszélt a páciniak művészetét befogadó szeretetéről, megemlítve, hogy személyes kapcsolat fűzte Czinke Ferenchez, akinek művészi örökségét is vállalja. Miként megható volt számára az is, hogy rokonok, ismerősök, barátok, a Sátoraljaújhelyen érettségizett művésztanár egykori osztálytársai ugyancsak eljöttek, hogy belemerüljenek az ő csendjének világába.

A július 31-ig látható kiállításon a tájképek kaptak főszerepet, a művésztanár pácini, bodrogközi kötődésének jeleként itt vannak a zempléni tájról vagy éppen a Mágócsy kastélyról készített festményei, de láthatók az itáliai élmények alapján született, toszkánai táj látványát őrző ceruzarajzai is. Többszínűségének jeleként a kiállítást a fafaragásai is színesítik.

(A borítóképen: Gégény Zsuzsanna és Antal József a megnyitón)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában