Állatvilág

2020.07.23. 18:00

Kutyás edzőpark és strand

Külföldi mintára hoznának létre hetven férőhelyes menhelyet, kutyás edzőparkkal és stranddal.

Detzky Anna

Forrás: SHUTTERSTOCK

Az egyik legismertebb országos lefedettséggel rendelkező hazai állatvédő csoport, a Szurkolók az Állatokért, amelynek Diósgyőrben is működik helyi szervezete, összkomfortos állatmenhely létrehozását tervezi.

- Mi alapvetően állatkínzásos esetekkel foglalkozunk. Gyakran mentünk bántalmazott és viadalra kiképzett kutyákat és az ő elhelyezésükben próbálunk segíteni. A köztes időben pedig hozzuk-visszük az adományokat – ismertette Kapin Richárd, az állatmentő csoport vezetője. – Egyelőre csak ideiglenes befogadók vagyunk és kedvenceket panzióztatunk, de telephelyünk még nincs. A héten is 19 kutyát mentett a helyi szervezetünk, de országosan körülbelül 50-80 állatról gondoskodunk napi szinten. Viszont a hozzánk befutó adományokkal több száz helyre eljutunk.

Nagyméretű kennelek

Ötven kutyának és húsz cicának biztosítanának férőhelyet az új menhelyen.

- Az egész országból fogadnánk négylábú lakókat. Sőt vidéki csapatainkat is tehermentesítenénk valamelyest néhány állat átvételével. Elsődleges célkitűzésünk, hogy a kutyusok jól érezzék magukat nálunk, ezért nagyméretű kenneleket tervezünk, hosszú kifutókkal. Emellett szeretnénk egy edzőparkot és kutyastrandot kiépíteni a helyszínen, ahol kutyás rendezvényeket is lehetne tartani. Reményeink szerint ebben az évben megkapjuk a megfelelő telephelyet és jövőre már elkezdhetjük az építkezést – bizakodott az állatvédő.

Nemzetközi kapcsolatok

Több tapasztalatot gyűjtöttek külföldön: Spanyolországban, Hollandiában, Luxemburgban, Németországban, Ausztriában és Erdélyben is.

- Legutóbbi spanyolországi utunkon Estepona-ban találkoztunk sok kint élő magyarral, felkerestünk egy helyi állatmenhelyet, illetve vendéglátóinkkal átgondoltuk a további együttműködés lehetőségeit. A kiváló állattartási körülmények mellett komoly tapasztalat volt például, hogy arrafelé egyáltalán nincsenek kóbor kutyák, illetve a menhely is a helyi önkormányzattal szorosan együttműködve dolgozik, ellátva állatokhoz kötődő hatósági megbízásokat is – tudatta Kapin Richárd.

Összefogják a szurkolókat

Az elmúlt három évben jó kapcsolatrendszert alakítottak ki Magyarországon is.

- Léteznek olyan célok, amelyekkel a jóérzésű emberek csak egyetérteni tudnak. Ilyen az állatokért, az állatkínzás ellen folytatott küzdelem. Ezért képes a csoportunk összefogni az egymást „ősellenségnek” gondoló futballklubok legkeményebb szurkolóit és országos csapatépítőket szervezni. Ugyanakkor támogatnak bennünket olyan civilek és vállalkozások is, akik egyébként nehezen tudnak azonosulni a szurkolói kultúrával. Sokfelé kapunk meghívásokat és folyamatosan egyeztetünk polgármesterekkel és jegyzőkkel, de természetesen szívesen fogadjuk a magánemberek adományait is a jó ügy érdekében – számolt be a Szurkolók az Állatokért csoport vezetője.

(A borítóképen: Játékosan fejleszthetjük kedvencünket)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában