van még remény?

2020.07.18. 11:30

Korszerű járási hivatal már biztos nem lesz az ITC-ből

A kormányhivataltól a nemzeti vagyonkezelőhöz vándorolt a Nemzetközi Kereskedelmi Központ épülete.

Szaniszló Bálint

Forrás: Illusztráció

Fotó: Szaniszló Bálint

Van, aki abban lát fantáziát, hogy újítsák fel, tegyék tetszetősebbé, mások legszívesebben eltörölnék a föld színéről az egykor az MSZMP megyei pártközpontjaként funkcionáló, a rendszerváltás után Nemzetközi Kereskedelmi Központtá avanzsálódott ITC-t.

Természetesen vannak olyanok is, akik közömbösek és egyszerűen megvonják a válukat, ha a Miskolc központjában magasodó, egyre rosszabb állapotban lévő magasépületről esik szó...

A remény csak remény maradt

A rendszerváltás előtt a helyi döntéshozás mekkája volt a szocialista realista építészet remekeként meghatározott épület: a megyei pártház, amely természetszerűleg kiürült a rendzerváltást követően és Nemzetközi Kereskedelmi Központként határozták meg mibenlétét. Vállalkozások, szervezetek találtak benne otthonra, nagytermét pedig gyűlésekre, előadásokra használták. Ott rendezték hosszú éveken át a híres Miskolci Utazási Kiállítást, vagy az esküvői seregszemlét.

Az egyre rosszabb állapotban lévő épület megújulásának reménye akkor kapott lángra, amikor a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal bejelentette, korszerű, huszonegyedik századi járási hivatali központot szeretnének kialakítani az épületben, természetesen többmilliárdos állami támogatással.

A terv komoly volt. Puskás Péter építész és tervezőcsapata egy olyan tervtanulmányt készített, amely túlmutatott az ITC felújításán, és összességében egy új városszerkezeti szerepet szánt a területnek. Egy erőt sugárzó, reprezentatív tér létrehozását gondolták el, amely csatlakozik a város történeti teréhez, a Mindszent térhez – a hajdani Mindszent település piacteréhez, főteréhez. A tér összefogott megjelenése és zavartalan használata a jelenlegi közlekedési rendszer átgondolását, illetve átszervezését is igényelte. A Mindszent térhez kapcsolódó új tervezett tér többféle funkciót tölt ött volna be egyidejűleg. A tér burkolt felületekkel, vízfelületekkel, zöld felületekkel és kiemelt építészeti, képzőművészeti jelekkel alakuilt volna át. A tervezőasztalon grandiózusak voltak az elképzelések.

Demeter Ervin megyei kormánymegbízott mondta el, hogy két alkalommal is a kormány előtt volt a terv, de nem kapta meg a támogatást. A kabinet álláspontja szerint ne egy régi épület felújításával, hanem új építésével kell kialakítani azt a bizonyos járási központot. Mivel az ITC felújításának terve elúszott, a megyei kormányhivatal a nemzeti vagyonkezelő szervezetnek adta át az előtte általa kezelt épületet.

Egy biztos, az ITC jelen állapotában nem méltó középülete Miskolcnak. A felújítás elengedhetetlen az itt-ott már romos építmény esetében.

Kapcsolódó cikkek:

(A borítóképen: Sok helyen már nagyon rossz állapotban van az épület)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában