Interjú: Jenei Lászlóval

2020.07.04. 15:00

Jubileumi tábor a vasgyárban

Idén lesz a Műút folyóirat 10. Szöveggyár-­tábora.

Bájer Máté

20191216 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Műút lapszámbemutató, és feLugossy László könyvbemutatója a Miskolci Galériában. képen: Jenei László iró, a Műút folyóirat szerkesztője

Forrás: ÉM

Fotó: Kozma István

A Szöveggyár a Miskolcon szerkesztett Műút irodalmi folyóirat tehetséggondozó tábora. A mára hagyománnyá vált eseményről Jenei Lászlót, a tábor egyik vezetőjét, a Műút folyóirat szerkesztőjét kérdeztük.

Milyen múltra tekint vissza a tábor?

2011-ben volt az első, tehát ez a 10. táborunk. Az első hét évben a tábor szervezői, vezetői k. kabai lóránt és Zemlényi Attila voltak. Ők azóta már nem a Műút szerkesztői, így változás következett be a tábor vezetésében is. Az utóbbi három évben Vásári Melinda mellett én vagyok a táborvezető, Mezei Gábor pedig háromszor háromórás műhelyszemináriumot tart. Fontos változás az is, hogy az első hét évben a Nemzeti Kulturális Alap Szépirodalmi Kollégiuma támogatott minket, 2018-tól a Közművelődési Kollégium teszi ugyanezt. Változatlan maradt viszont a helyszín: kezdettől a miskolci Vasgyárban található Factory Sport Aréna fogad minket. Idén augusztus 14–16. között.

Hogyan írná le a tábor céljait, miként zajlik egy ilyen tábor?

Karakterét tekintve művészeti, alkotó jellegű és honismereti táborról van szó. Az országból és a határon túlról érkező, 16–19 éves korosztály számára nyújt kiváló lehetőséget, hogy műhelymunka és magas nívójú kísérőrendezvények (szakmai előadások, beszélgetések, galérialátogatás, rádióstúdió-munka) révén sokoldalúan fejlesszék képességeiket. Alapvetően a közösségteremtés és a hagyományápolás a célunk. Az idei év hívószavai például: kép, szöveg, hang. Fontosak a képzőművészeti vonatkozások is, Miskolc, mint tudjuk, a grafika fővárosa.

Milyen eredményei vannak az eddig eltelt időszaknak?

Az eddig nálunk táborozók jó 75 százaléka immár rendszeresen publikál. Vannak, akiknek kötete jelent meg. Utóbbiak közül például: Borda Réka, Purosz Leonidasz, Stermeczky Zsolt, és megjelenés előtt áll Bíró Krisztiáné, Kustos Júliáé, Szenderák Bencéé. A visszajáró táborlakók lelkesedéséből pedig jól látszik, milyen igény van erre a szakmai műhelymunkára s az inspiráló együttlétre.

(A borítóképen: Jenei László)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában