pénzváltás

2020.07.29. 12:30

Ingyenes pénzváltás ezen a héten péntekig

Díjmentesen július 31-ig cserélhetőek be a régi 2000 és 5000 forintos bankjegyek.

Forrás: MW

Fotó: Adrian Zoltan

A bevont bankjegyek az előírások szerint 3 évig válthatók át díjmentesen azonos címletű fizetőeszközökre minden bank- és postafiókban. A 2017 nyarán visszavont 2000 és 5000 forintos címletek esetében ez a határnap 2020. július 31-én jár le, azaz e hét péntekig lehet becserélni díjmentesen ezt a két régi fizetőeszközt a jelenleg használatban lévőkre – hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Tudnivalók

A címletváltási kötelezettség kiterjed a sérült és a nehezen felismerhető bankjegyek átváltására is.

Nem kötelesek cserélni viszont azokat a bankjegyeket, amelyeknek a valódisága, illetve névértéke nem állapítható meg egyértelműen. Vonatkozik ez a szabály a szándékosan megcsonkított (például félbevágott, átlyukasztott) bankjegyekre is, kivéve azt az esetet, ha annak a felénél nagyobb részét benyújtják. Ugyancsak a lakosságot érintő előírás, hogy az egy alkalommal átváltható bankjegyek számát 50 darabban korlátozták.

Utána szolgáltatási díj

A posták és a hitelintézetek a váltásban érintett régi címleteket a július 31-én lejáró határidő után is átválthatják, azonban ezért a szolgáltatásért díjat számíthatnak fel. A költségek mértéke minden esetben saját üzletpolitikai döntésük, annak csupán maximális mértékét szabályozta az MNB. A címletváltás költsége e szerint az ügyfélnek kifizetésre kerülő forintbankjegy névértékének legfeljebb 3 százaléka lehet. A címletváltási tevékenység végzésének feltételeiről a szolgáltatók minden esetre kötelesek a fiókjaikban jól látható helyen elhelyezett, valamint az internetes honlapjukon könnyen hozzáférhető módon közzétett hirdetmény útján tájékoztatni az ügyfeleiket.


2037 a végső határidő

A Magyar Nemzeti Bank törvényi kötelezettsége szerint a bevonási határnaptól számított 20 évig köteles díjmentesen beváltani az általa kibocsátott fizetőeszközöket. A 2016 előtt kiadott, majd 2017. július 31-én bevont 2000 és 5000 forintos bankjegyeket így 2037. július 31-ig cserélhetik ki ingyenesen törvényes fizetőeszközre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában