hitelmoratórium után

2020.07.29. 07:00

Hitel fizetve, hitel halasztva

A pénzintézetek érdeklődhetnek az adósoktól, mire számíthatnak a december 31-én lezáruló hitelmoratórium után.

Méhes László

Forrás: Shutterstock

A koronavírus-járvány kitörésekor, március 19-én fizetési moratóriumot hirdetett a kormány a pénzintézetektől felvett és az erről szóló rendelet kihirdetésének pillanatában élő hitel-, lízing- és kölcsönszerződések törlesztésére.

Az adósok megsegítését célzó intézkedés automatikusan életbe lépett valamennyi hitelfelvevő számára. Arra azonban igyekeztek felhívni az adósok figyelmét, hogy a fizetési halasztás iránti igényüket átgondoltan, az aktuális élethelyzetükhöz igazodva hozzák meg, hiszen a hitel visszafizetésének kötelezettsége a vészhelyzet megszűnése után is fennmarad. A felhalmozódó tőke-, kamat- és díjfizetési tartozást nem engedik el, csupán későbbre halaszthatóvá teszik. Amennyiben nem változik a helyzet, a kilenc hónapra meghirdetett moratórium után így ugyanennyi idővel lesz hosszabb a törlesztési időszak úgy, hogy az ügyfelek havi törlesztőrészlete a későbbiekben sem nőhet.

A fizetési halasztás melletti érvként hozták fel a hitelkihelyezéssel foglalkozók azt a példát, hogy egy átlagos, 10 millió forint tőketartozású, 10 év hátrelévő futamidővel rendelkező, 4,5 százalékos kamatra felvett lakáshitel esetén mintegy 70 ezer forinttal kedvezőbb helyzetbe kerülhet a fogyasztó, mint a fizetési halasztás mellőzésével. Ez nyilván számottevő segítséget jelenthetett azok számára, akiknek március óta csökkent a fizetésük, netalán megszűnt a munkahelyük.

Megnyugtató moratórium

Foglalkozott a témával a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa is. A legutóbbi ülést követően közleményt adott ki:

a hiteltörlesztési moratórium az év végéig összességében 2000 milliárd forinttal járul hozzá a hazai vásárlóerő és a munkahelyek megőrzéséhez.

A vírusjárvány kitörése után a törlesztési moratórium kínálta lehetőséggel élt egy lapunknak név nélkül nyilatkozó olvasónk, aki lakásvásárlásra felvett egymillió forintos hitelének visszafizetését halasztotta.

– Március közepén minden bizonytalan volt. Nem tudtuk, lesz-e fizetésünk, vagy netalán csökkenni fog, ezért úgy döntöttem, később fizetem vissza az adósságom. Jobban mondva: nem jeleztem a pénzintézet felé, hogy tovább akarom fizetni a havi 50 ezer forintos törlesztőrészletet, ezért a kötelezettségemet automatikusan szüneteltetik – emlékeztetett arra, hogy a bankok először minden adóst halasztásra állítottak be. Külön kellett jelezni, ha valaki az eredeti megállapodás szerint kívánta folytatni a fizetést.

Mint mondta: számára szerencsésen alakultak az elmúlt hónapok. A korábbi szinten maradt a bére, ezért úgy tervezi, októbertől folytatja a hiteltörlesztést, igaz, hat hónappal meghosszabbított futamidővel. A visszatérés a fizető adósok közé nem igényel majd számára különösebb problémát, mivel a netbankon keresztül egyszerűen elintézheti.

Időre mentek

Másik olvasónk, egy háromgyerekes családapa viszont nem élt a halasztás lehetőségével, sőt inkább többször is jelezte bankja felé: a korábban meghatározott feltételek szerint továbbra is fizet. Mint elmondta, már a több millió forintnyi kölcsön felvétele előtt úgy számoltak, hogy a futamidő alatt évről évre kevesebbet kelljen majd fizetniük, ahogy nőnek a gyerekek, és szűnik meg egyik-másik után a családtámogatás és az adókedvezmény. Tanár házaspárként nem érzik magukat fenyegetve a munkanélküliségtől, ezért is ragaszkodtak az előre eltervezett törlesztési időhöz.

Szerződés szerint

– Tapasztalataink alapján jelentős az érdeklődés a törlesztés folytatása iránt. A lakossági ügyfelek közel 60 százaléka, míg a vállalati ügyfelek több mint fele az eredeti szerződése szerint kíván tovább törleszteni. Ugyanez az arány figyelhető meg a lízingszerződések esetében is – tudtuk meg Szecső Róberttől, az egyik vezető magyarországi bank kelet-magyarországi régióvezetőjétől. – Miután már az első hónapokban jelezték, hogy nem kívánnak élni a hiteltörlesztési moratóriummal, az elmúlt időszakban nem tapasztaltunk a korábbihoz hasonló dinamikus növekedést a nyilatkozók számában. Nagyon kevés alkalommal, de azért előfordul – tette hozzá –, hogy akadnak, akik visszalépnek a hitelfizetést halasztók közé.

– Jelenleg nincs olyan törvényi előírás, amely az adósok jövőbeli törlesztési hajlandóságának felmérésére kötelezné a bankokat, így nem tudakozódnak a hitelmoratórium zárását követő időszak várható hatásáról sem. Ugyanakkor általános gyakorlat – említette –, hogy a pénzintézetek időről időre megkeresik ügyfeleiket különböző ajánlatokkal, akár éppen a törlesztés felfüggesztéséhez kapcsolódó portfóliókezelés céljából.

(A borítóképen: A törlesztők és a nem törlesztők is a jövőbe néznek a moratórium alatt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában