majorság

2020.07.13. 19:30

Égig érő tanterem lesz a Majorság

A diákok bepillanthatnak a gazdaság működésébe, megismerhetik őseink életét is.

Hegyi Erika

Fotó: Kozma István

Honfoglaló őseink lakhelyét, azaz egy jurtát állítottak fel a napokban a Baráthegyi Majorságban.

A majorságot működtető Szimbiózis Alapítvány 20 éve segíti a megváltozott munkaképességű és fogyatékossággal élő fiatalok integrációját, életminőségük javítását.

Jakubinyi Lászlótól, az alapítvány elnökétől megtudtuk, a jurta már régóta a birtokukban van, de szükséges volt a felújítása, ugyanis új programra készülnek. A jurta szerkezetét az alapítvány egyik kolléganője szépen lefestette, az új ponyva megvásárlására pedig pályáztak. Ez a pályázat a fogyatékos embereket a turizmus fejlesztése által támogatja. Az alapítvány épp a napokban kért árajánlatot a ponyvakészítőktől.

A jurta vázát a Miskolci Önkormányzati Rendészet két munkatársa segített felállítani. Ők azért értenek hozzá, mert otthon nekik is van jurtájuk.

Sámándob

– Élő történelemórák keretében szeretnénk bemutatni, hogyan éltek a honfoglaló magyarok és hogyan éltek a következő századokban őseink a Kárpát-medencében, Nagy Lajos királyig, majd Mátyás királyig. A jurtához különböző, ősi eszközeink is vannak, ilyen a sámándob, más honfoglalás kori hangszerek vagy a rovásírásos tábla – sorolta Jakubinyi László.

Évente nagyon sok iskolás látogatja meg a majorságot. Az alapítvány csatlakozik az Égig érő tanterem elnevezésű országos programhoz, ezen belül is a történelem modulhoz, valamint a történelem és matematika modulhoz. Utóbbihoz már készülnek a táblák, melyek az ősi, magyar mértékegységeket mutatják be, mint

a hüvelyk vagy a rőf. Az órák keretében mindent ki lehet próbálni, ami igazán érdekessé teszi a gyerekek számára a tanulást. De nemcsak a jurtában szerezhetnek hasznos ismereteket, hanem a szintén a majorság területén található diósgyőri játszóvárban, ahol megismerhetik őseink életét, eszközeit. És persze az égig érő tanteremnek része a majorság állatai és a gazdálkodás sok-sok ága, melyekkel a fogyatékos emberek foglalkoznak.

– A tanóra akkor igazán izgalmas, ha a gyerekek a saját szemükkel látják, amiről tanulnak, és amit csak lehet, mindent ki is próbálhatnak – hangsúlyozta az alapítvány elnöke.

(A borítóképen: Jakubinyi László az épülő jurtában)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában