múzeum megnyitó

2020.07.13. 17:30

A vándorló bánya titka megyénk legújabb múzeuma

A vándorló bányának köszönhetően lehet betekinteni nyolcezer év történelmébe.

Tóth Balázs

Fotó: Tóth Balázs

A megye legújabb múzeuma nyílt meg pénteken Bükkábrányban. A Jószerencse Háza az ország egyik legkisebb régészeti múzeumát, A vándorló bánya titka címet viselő tárlatot rejti magában, és rendezvényterme is van. A százötven millió forintos beruházás két európai uniós pályázatból valósult meg. A múzeum kedden nyitja meg kapuit, és 8-tól délután 4-ig látogatható, jelképes árú belépőkkel.

2010-ben született az ötlet

Szalai Szabolcs, Bükkábrány polgármestere ünnepi beszédében kifejtette, 2010-ben jött a múzeum ötlete, hiszen rengeteg régészeti lelet került elő a település határában, és bányászati emlékekből is volt sok. Az utóbbiakat őrző 70 négyzetméteres házat 360 négyzetméteres épületté bővítették, s a szabadtéri kiállítást is fejlesztették; sokaknak jár a köszönet érte.

Tállai András, a térség országgyűlési képviselője szerint 2020-ban múzeumot építeni különleges küldetés. Egy település épületeihez, hagyományaihoz, eseményekhez köti múltját. Bükkábránynak is van ilyen, de a múzeumot az elmúlt húsz évnek és a bányának köszönheti. Bízik abban, sokaknak jelent majd élményt a tárlat megtekintése.

Kosik János, a múzeum kivitelezője megemlítette, Bükk­ábrány szülötteként mindig igyekezett segíteni a községet, a munkát most is a több évvel ezelőtti árakon végezte el. Kifejtette, majdnem minden nagy bányabezárásnál ott volt, látta, hogy ezek törést jelentettek a településeknek. Szeretné, ha Bükk­ábránynak a bánya bezárása után is lenne jövőképe, ezért 50 millió forinttal létrehoz egy civil szervezetet, amely elősegíti a település gazdaságának szerkezetátalakítását.

Tizenkét súlypont

Dr. Pusztai Tamás, a Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Örökségvédelmi Igazgatóságának főigazgató-helyettese kifejtette, a kiállítás a térség nyolcezer éves történelméről szól. Kiemelte a bükkábrányi neolitikus varázsló idolt, amelynek maszkja mesét, plüssjátékot ihletett. A rézkort, amikor a Kárpát-medencében kifejlesztették a kocsit. Az Ábrány és Vatta közötti négy és fél ezer éves, csodásan rendezett települést, nagy, földfelszíni házakkal. A szkíták érkezését, amikor

a föld alá bújtak az emberek, és csak jóval a honfoglalás után jöttek ki a gödörházakból. Bükkábrányban nem egy kis helytörténeti, hanem a Kárpát-medence történetét tizenkét súlypont segítségével bemutató, országosan is értékes múzeum jött létre.

Megérinti a közönséget

Dr. Fancsik Tamás, a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat elnöke pohárköszöntőjében arra hívta föl a figyelmet, hogy a kiállítás megérteti a közönséggel, hogy a föld mélyének gyümölcse nélkül nem létezne civilizáció, a bányászai tevékenység nehezen elfogadható, de pozitív következményeit mindenki élvezi.

Az avatóünnepségen közreműködött a Perecesi Bányászzenekar, Nemcsák Károly és Szabó Gyula Győző. Az épületet Nagy István Zoltán református lelkipásztor és Pálfi János tibolddaróci katolikus plébános is megáldotta.

(A borítóképen: A Tisza-tó is kedvelt úti céljuk a nyaralóknak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában