Holokauszt

2020.07.05. 14:00

A sírhely a hovatartozás

A történelmi traumák feldolgozásában fontos szerep jut az emlékezés helyeinek.

Detzky Anna

Fotó: Ádám János

A 18. században hazánkban megjelenő zsidóság életében a mai napig kiemelkedő jelentőségű a temetkezés. Még az ószövetségi időkből ered, hogy a zsidó családok, amikor letelepedtek valahol, először sírhelyet vásároltak maguknak. Megyeszerte sok településen, Miskolcon és a Tokaj-Hegyalján is találhatunk zsidó tárgyi emlékeket, köztük temetőket.

A titokzatos temető

Tállyán önkéntes segítséggel készülnek felújítani a helyi izraelita temetőt, amely a tokaj-hegyaljai zsidó hagyományba kapcsolódik be.

– A falutól két kilométerre fekszik ez a rendkívül érdekes helyszín, amit egy patak és kisebb erdő határol, és még a helyiek sem feltétlenül tudnak a létezéséről – mondta Illyés Bence néprajzkutató, fotós, projektmenedzser, aki a térség csodarabbikhoz kötődő zarándokhelyeivel foglalkozik. – Ez az egykori 300–400 fős tállyai haszid zsidóságnak az egyetlen megmaradt tárgyi emléke.

A temetőben két csodarabbi is nyugszik Rosenbaum Gerson és a fia, Lipót. Nagy dolognak tartom, hogy nem zsidó emberek összefogásával, részben társadalmi munkában fog megvalósulni a temető rendbetétele. Ezzel szeretnénk segíteni az emlékezést azon családok leszármazottai számára, akiknek

a felmenőit elhurcolták és most Tállyán nyugszanak.

Sírkövek kelet felé

A miskolci Kazinczy utcai zsinagógához tartozó, néhány éve újra látogatható, avasi izraelita temetőben jártunk, amelyet ma is élő közösség használ.

– Miskolcra 24 kisiparos és házaló kereskedőcsalád telepedett le. Mivel a 18. század közepére már nagy számban voltak jelen, 1759-ben temetőt alakítottak ki az Avas északnyugati oldalán, több mint 5 hektáron, ahol ma 20 ezer síremlék található – tudtuk meg Ráckövesi Péter temetőgondnoktól. – A zsidóság egyik legősibb intézménye a Chevra Kadisha, ami nélkül zsidó közösség nem is működhet. A megyeszékhelyen ezt 1769-ben alapították meg. A férfiakból és nőkből álló csoport feladata, hogy felügyelje a zsidó temetkezési hagyományok betartását. A temetőben a sírokat a kelet felé néző sírkövek jelzik, ahonnan a Messiást várjuk. Ezek elé a temetéskor virágok helyett köveket helyeznek és a gyászolók fehérbe öltöznek.

Csodáiban bíznak

A temető nyugati oldalán emlékművek láthatók az Auschwitzba deportált több mint 12 ezer megyei áldozat tiszteletére, de a hitközséghez tartozó miskolci rabbik és több híres közéleti személyiség is az Avason nyugszik. – Chaim Yakov Gottlieb csodarabbi sírjához máig a világ minden tájáról érkeznek zarándokok. Teljesítendő kéréseiket levélben hagyják ott a síremlékén, amely fölé most egy imaházat építünk. Gottlieb a miskolci haszid zsidó közösség második világháború előtti utolsó rabbija volt, akit 1926-ban választottak meg főrabbinak. Rajta kívül a temetőben nyugszik még Ferenczi Sándor pszichoanalitikus, Neumann Adolf, a sajószentpéteri üveggyár társalapítója, Bródy Farkas, a Talmud-iskola alapítója és a borászattal foglalkozó Pollák család is – sorolta a gondnok.

(A borítóképen: A sírok tájolásának és kialakításának különleges szerepe van)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában