növényzetgondozás

2020.06.04. 10:00

Ütemezett, folyamatos a zöldterület ápolása

Az esőzéstől függetlenül folyamatosan dolgoznak a gépek az utak mentén.

Nagy-Hankó Krisztina

20200205 Apagy fotó: Pusztai Sándor PS Kelet-Magyarország Váltott irányban szakaszosan engedték a gépjárműforgalmat Apagy közelében a 41-es főúton, mert a közútkezelő szakemberei a vihar nyomán megbillent, vagy útra dőlt fákat vágtak ki és aprítottak fel.

Forrás: MW

Fotó: Pusztai Sándor

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. több mint 31 ezer kilométernyi országos közúthálózat kezelőjeként az ehhez tartozó több száz millió négyzetméternyi zöldterület ápolásáról is gondoskodik, többek között a közlekedőkre esetlegesen veszélyt jelentő fák kivágásáról, a parlagfű-mentesítésről és az út menti fű kaszálásáról is.

Mind a hét mérnökség

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mind a hét mérnökség folyamatosan, ütemezetten végzi az alapvető üzemeltetési és fenntartási feladatokat valamennyi kezelésükben lévő útszakaszon, köztük kiemelten a növényzetgondozási munkákat is – mondta Pécsi Norbert Sándor kommunikációs osztályvezető. Az útellenőri szolgálat folyamatosan járja a megyében az állami közutakat, tőlük, illetve a társszervek és a közlekedők jelzései, valamint az utak úthálózati szerepe alapján ütemezik be ezeket a munkákat is. Az Országos Közutak Kezelési Szabályzatának előírásai szerint a főutakon a koronaélen belül – két padka közötti terület – minimum három, koronaélen kívül minimum két alkalommal, míg a mellékutakon koronaélen belül minimum két, koronaélen kívül minimum egy alkalommal végez kaszálási munkálatokat a cég.

Ha az erőforrásaik megengedik, illetve a vegetáció indokolja, az előírtnál gyakrabban is végeznek ilyen jellegű tevékenységet a közutak mentén. Időjárástól függetlenül, mérnökségenként 2-3 célgép végzi a kaszálást a kezelésünkbe tartozó úthálózaton. A megyében erre 19 traktor és 8 univerzális eszközhordozó áll rendelkezésre a szükséges adapterekkel.

(A borítóképen: Növénygondozás az út mentén / illusztráció)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában