Pünkösd

2020.06.01. 08:00

Szépségek és ünnepi bőség

Pünkösdi királyság, és mi kerül az asztalra az ünnepen. Mi is van a háttérben?

Bájer Máté, Detzky Anna

Forrás: Diósgyőri Vár

A pünkösd eredetileg ősi tavaszünnep volt. A népszokások közül leginkább a pünkösdi királyság fogalma az, ami még él a köztudatban.

Szépségek választása

– A pünkösdi népszokások sok elemet őriznek a régi időkből, amelyeket az egyház sokáig tiltott – mondta az Észak-Magyarországnak dr. Bodnár Mónika néprajzos muzeológus, a Herman Ottó Múzeum Néprajzi Tárának vezetője. – Ezek közé tartozik a pünkösdi királyválasztás és a pünkösdi királynéjárás, illetve az, hogy pünkösdkor a templomba fákat vittek be. Ezeket bizonyos vidékeken még ma is gyakorolják.

Bizonyos értelemben az első szépségkirálynő-választásokat pünkösdkor rendezték.

– A pünkösdi királynéjárást a lányok gyakorolták. Házról házra jártak, énekeltek és termékenységvarázsló jókívánságokat mondtak, amiért cserébe adományt vártak. Magyarországon a XX. század elején pünkösdkor választottak szépségkirálynőt, a pünkösdi királynőt. A lakodalmak ideje is áttevődött a farsangi időszakról májusra. A mai nyári lakodalmi szezon, ami júniustól szeptemberig tart, csak azóta jellemző, hogy az emberek nagy része nem mezőgazdasági munkákból él – tette hozzá a szokások változásával kapcsoltban a muzeológus.

Ha ünnep, akkor húst hússal

Az Észak-Magyarország utánanézett, hogy mi is kerül az asztalra ilyenkor. A pünkösdnek nincsenek bevett fogásai, mint például a húsvétnak vagy a karácsonynak. De a pünkösdhöz is kiforrt gasztronómiai hagyomány köthető, még akkor is, ha ezzel sokunk nincs tisztában.

Az ünnepi asztalra gyakran került hús. A pünkösd általában májusra esik. Az évnek ez a szakasza pedig fordulópont volt a mezőgazdaság és az állattartás szempontjából. A birkák megellettek, a tejes bárányokat elválasztották az anyjuktól, és kiválasztották a levágásra szánt állatokat is. A libát ilyenkor még kár lett volna levágni, nem nőtt meg annyira, alig volt hús rajta, a jércék ellenben ekkorra érték el a tojókort, így az idősebb tyúkokat nagyrészt levágták – hacsak nem akarták kotlósnak megtartani. Kiválasztották azokat a fiatal kakasokat, amiket szerettek volna megtartani, a többi pedig ment a levesbe. Vagy a pörköltbe. És ha van étel, amely magában hordozza a tavaszi évszakot, akkor az rántott csirke – természetesen ropogós panírban.

A különböző bográcsos ételeknek is nagy divatja van pünkösdkor. Az epres piték és cseresznyés lepények mellett a legismertebb talán a pünkösdi kocka, ami egy gyors lekváros-diós desszert.

(A borítóképen: Pünkösdi királyság a Diósgyőri várban tavalyelőtt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában