Újharangod

2020.06.11. 11:00

Mintakert: fólia alatt, de szabad földön is

Egyre nagyobb az igény a különböző mintakertek és mintagazdaságok iránt, ezek is hozzájárulnak, hogy minél kisebb legyen az ökológiai lábnyomunk.

Bájer Máté

Fotó: Bujdos Tibor

Egyfajta ösvényként vezetik vissza az embereket a kertgondozáshoz, ültetvényezéshez.

A mintakertekben nemcsak a megtermelt zöldségen van a hangsúly: közös tanulási fórumként szolgálnak a kertészkedés, gyümölcstermesztés és a gasztronómia iránt érdeklődőknek. A régi időben faluhelyen mindenki számára kézenfekvő volt, hogyan kell például krumplit ültetni, mikor kapálunk, és mikor jön el a betakarítás időszaka. Mostanra mélyíteni kell ezt a tudást.

A vírus ellenére is szépül

– Öt éve működik településünkön mintakert – mondta lapunknak Simon István, Gesztely polgármestere. – Egy hektáron gazdálkodunk, a terület Újharangod településrészen található.

A kertet közfoglalkoztatásban művelik.

– A locsolás fúrt kútból történik. 100 négyzetméteren fólia alatt gazdálkodunk, oda nagyobb részben paprika- és paradicsompalánták kerülnek. A szabad földön pedig zöldbabot, borsót, uborkát, tököt és nagyobbrészt krumplit termelünk. Az újharangodi közfoglalkoztatottak közül általában 15-20 fő műveli, gondozza a kertet. A megtermelt zöldségeket a közétkeztetésben hasznosítjuk.

A Gesztely községhez tartozó újharangodi gazdaság a pandémiás időszak ellenére is működik, igaz, kicsivel később indult be a mostani év.

– Csúsztunk a munkákkal, de végül sikerült mindent beszereznünk – mesélte Simon István. – Ennél fogva az ültetés is később történt meg, de mostanra már szépen megmutatja magát az elvetett mag. Az időjárás sem olyan, amire számítottunk, főleg a május sikerült szeszélyesebbre a megszokottnál.

(A borítóképen: Horváthné Mező Krisztina a mintakertben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában