Napi tájékoztató

2020.06.09. 15:00

Megyénkben már csak 2 aktív fertőzött van

A magyar-szlovén határátkelőhelyeken is megszűnt a határellenőrzés – jelezte Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.

Hegyi Erika

Budapest, 2020. május 8. A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifõorvos a koronavírus-fertõzés elleni védekezésért felelõs operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 8-án. MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Forrás: MTI / kormany.hu

Fotó: Botár Gergely

Március 12-e óta 120 ezer gépjármű beléptetését biztosították ezeken a helyeken. Hozzátette: már 801 fő használja a hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzését aktívan, és jelenleg összesen 9523 van érvényben. A járványüggyel összefüggő büntetőeljárások száma 427-re emelkedett és 80 főt hallgattak ki ezekkel kapcsolatban.

Három új fertőzött

Dr. Müller Cecília országos tiszti főorvos arról számolt be, hogy három újabb magyar állampolgárnál mutatták ki koronavírus-fertőzést, így 4017 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában két idős ember hunyt el, akik krónikus betegségekkel rendelkeztek, ezzel 550 főre emelkedett az elhunytak száma. Közülük 527 embernél valamilyen alapbetegség állt fenn. A tisztifőorvos jelezte, 2324-en már meggyógyultak, ez az aktív fertőzöttek számának több mint duplája. Az aktív fertőzöttek száma 1143 fő, 41 százalékuk budapesti, 59 százalékuk vidéki. Jelenleg 365 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük húszan vannak lélegeztetőgépen.

Müller Cecília az aktív esetek számát megyei bontásban is ismertette.

Budapesten 467, Zala megyében 185, Pest megyében 144, Komárom-Esztergom megyében 139, Fejér megyében 138, Nógrád megyében 25, Csongrád-Csanád megyében 12, Veszprém megyébeben 8, Szabolcs-Szatmár megyében 7, Győr-Moson-Sopron megyében 5, Hajdú-Bihar megyében 4, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Vas megyében 2-2, Somogy megyében pedig 1 aktív fertőzött van.

Van elég fertőtlenítő

Az országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy teljes mértékben biztosított az ország fertőtlenítőszerekkel való ellátottsága, ezért a jövőben nem adnak ki ideiglenes engedélyt ezen termékek gyártására. Mostantól a megszokott hatósági eljárás lesz. Továbbá jelezte: a hajléktalanok vonatkozásában feloldotta a kijárási korlátozásokat, ezért munkavállalóként ők is elhagyhatják azt az intézményt, ahol tartózkodnak.

Újságírói kérdésre Müller Cecília elmondta, többféle klímaberendezés működik az épületekben: csak azokat ajánlják, amelyek a kinti levegőt hozzák be, nem a bentit keringetik. A tömegközlekedési eszközökön elvégezték a klíma fertőtlenítését, karbantartását, így ezek sem jelentek veszélyt.

Megszűnt az ellenőrzés

Kiss Róbert rendőr alezredes hangsúlyozta: a szomszédos országok rendvédelmi szerveivel történt egyeztetések eredményeként az összes magyar-szlovén átkelőn és határátlépési ponton is megszűnt a határforgalom ellenőrzése hétfőn 19 órakor.

Március 12-étől a magyar-szlovén nemzetközi tranzit és személyforgalmi határátkelőhelyeken, határátlépési pontokon 120 724 ember lépett át. Nemzetközi tranzit céllal 41 303, nemzetközi teherforgalomban magyarországi úti céllal 35 766 tehergépjármű beléptetését biztosították – tette hozzá.

Kiss Róbert közölte, hogy 2434-re emelkedett a hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzését szolgáló mobiltelefonra telepíthető informatikai alkalmazásra regisztráltak köre, így az aktív felhasználók már 801-en vannak. Hétfőn 589 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, így kedden az érvényben lévő hatósági házi karanténok száma 9523.

Megemlítette, hogy 427-re emelkedett a járványüggyel összefüggésben elrendelt büntetőeljárások száma: rémhírterjesztés ügyében 124 esetben, közveszéllyel fenyegetés miatt 29 esetben, csalás miatt 129 esetben, míg járványügyi szabályszegés miatt 22 esetben indítottak büntetőeljárást.

Ezekben az ügyekben eddig nyolcvan embert hallgattak ki gyanúsítottként – fűzte hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában