Mezőkövesd

2020.06.17. 14:00

Megtetszett a kopjafa, készíttetett az utcájába is

Keresztet szenteltek Mezőkövesden, három önkormányzati körzet határának találkozásánál.

Novák Krisztina

Fotó: Novák Krisztina

Története van az eseménynek, amelyről tudósítok: az édesapám évtizedek óta egyedi tervezésű kovácsoltvas kerítéseket, dísztárgyakat, bútorokat és díszítéseket készít megrendelőinek. Neki köszönhetően ismerkedtem meg Balázs Gyulával.

Támogatták a tervét

A mezőkövesdi férfi sokat tesz a környezete gyarapodásáért. De mondja ezt el ő maga.

– Amikor a Rezeda utcai kertes házunkba költöztünk a lakásunkból, nagy lendülettel láttam neki a kert és a ház előtti zöldterület gondozásának – mesélte. – A szomszédokkal is gyakran összefogtunk, sok kedves új barátom és ismerősöm lett, az utca pedig egyre csak szépült. Amikor több mint két évvel ezelőtt a budai várban jártam a Mesterségek Ünnepén, megpillantottam egy gyönyörű kopjafát. Akkor fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy szeretnék egy hasonlót készíttetni az utcánk végén lévő Hór-patak partján található háromszögbe, a Budai Nagy Antal út és az Erzsébet királynő út találkozásához. Mivel ez közterület, ötletemmel megkerestem dr. Fekete Zoltánt, Mezőkövesd polgármesterét. Nemcsak ő, de a mezőkövesdi önkormányzat is támogatta városszépítő tervemet, így Tordai Zoltán népi fafaragó elkészítette számomra a kopjafát, amit Novák János kovácsoltvas tulipánjaival díszíttettem és virágokkal vettem körül.

Saját munkája is benne van

Balázs Gyula idén a járványveszély miatt nem jutott el családjával az általuk rendszeresen látogatott Csíksomlyói búcsúba, ezért úgy döntött, hogy a közösség és természetesen a saját örömére megvalósítja legújabb elképzelését.

Így történt, hogy a kopjafa melletti területre került egy kovácsoltvas zászlótartó, rajta a magyar zászlóval, továbbá barátokkal valamint ismerősökkel összefogva készült egy csodálatos fa kereszt, amelyet ismét önerőből finanszírozott és saját munkáját is belefektette. A kereszt hátán található réztáblába vésette mindazok nevét, akik az emlékművön dolgoztak és egy fa formájú véset is készült. A figyelmes szemek észrevehetik, hogy a fa lombkoronája a trianoni döntés előtti Nagy-Magyarországot formázza.

Trianonra emlékezve egy szűk körű rendezvényre is sor került, ami Balázs Gyula beszédével kezdődött, amelyet Takács Norbert önkormányzati képviselő szavalata követett. Ezután dr. Medvegy János esperes kért áldást, amit közös imádság követett, majd dr. Fekete Zoltán, Mezőkövesd polgármestere mondott beszédet. Az ünnepségen a keresztet megszentelte dr. Medvegy János, a mezőkövesdi Szent László Római Katolikus Plébánia esperese és plébánosa, ezt követően pedig az emlékműnél az esperes úr, dr. Fekete Zoltán és Csirmaz Zsolt, a körzet önkormányzati képviselője helyezték el koszorúikat.

Az ünnepség után Balázs Gyula minden jelenlévőt vendégül látott az otthonában.

(A borítóképen: Balázs Gyula, dr. Medvegy János és dr. Fekete Zoltán)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában