nyitva

2020.06.05. 18:30

Hétvégenként ismét nyitva a Diósgyőri vár

Június 15-ig szombaton és vasárnap várja az érdeklődőket a királynék vára, 9 és 18 óra között.

Horváth Imre

Fotó: Orosz Ila

A termek egyelőre zárva lesznek, szabadtéri programokkal készülnek a szervezők. A vezetett várséták során feltárulnak a külső vár titkai, de arra is lehetőség lesz, hogy a Lovagi Tornák Terére belépjenek az érdeklődők. Részt vehetnek egy fegyvermustrán, megismerhetik a középkori gyógymódokat és kipróbálhatják a Diósgyőri vár játéktárát is.

A várséták alkalmával, pár perces gyaloglással majdhogynem körbejárható a vár és olyan rejtett értékeket, eredeti, a XVI. századból megmaradt részleteket mutat meg, amelyek mellett sokszor a várba látogatók elmennek. Most azonban a vár népének kíséretében felfedezhetik a gyilokjárót, a vizesárkot, vagy a Mátyás korabeli gyíkos kaput is.

Fotó: Orosz Ila

A Lovagi Tornák Terére eddig csak rendezvények alkalmával léphettek be a vendégek, ezúttal azonban kivételt tehetnek! A hatalmas aréna kitárulkozik a látogatók előtt. Vezetett sétákon mesélnek középkori lovagi tornákról, a királynék fürdőjéről és láthatják azt a réges-régi vízvezetéket is, amely az ásatások során került elő.

Fotó: Orosz Ila

A lovagkirály egykori várában természetesen a fegyverekről is szó esik. A vár lovagjai be is mutatják azokat a harci eszközöket, amelyeket akár Nagy Lajos is használhatott egykor a csatában. A vajákosok és kuruzslók középkori gyógymódokról mesélnek majd. Elárulják a titkos varázsfőzetek receptjeit is. Az aprónépet pedig a Diósgyőri vár játéktára várja, ahol bárki próbára teheti bátorságát és ügyességét.

(A borítóképen: A Diósgyőri várban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában