Run/Bike One Line

2020.06.06. 14:30

Fuss vagy tekerj másokért!

Az online futó- és kerékpáros verseny indulói mozgássérült- ­játszótérre adakoznak.

Detzky Anna

Forrás: ÉM

Az egészséges életmód és szabadidős sport népszerűsítése érdekében hirdette meg Run/Bike One Line nevű kezdeményezését június 1-től a sajóbábonyi Sok KIS Kéz Egyesület. Korosztályi megkötés nélkül bárki regisztrálhatja futó- vagy kerékpáros sportteljesítményeit a www.sokkiskez.hu oldalon 3 hónapon keresztül. A résztvevők a háromféle távon meghirdetett, online versenyeken vesznek részt. Havonta érmekkel jutalmazzák a legjobbakat. A nevezési díjból az egyesület egy mozgássérült-játszóteret szeretne létrehozni a Velkey László Gyermekegészségügyi Központ (GYEK) területén.

– Egyesületünk két éve határozta el, hogy szeretné támogatni a krónikus betegségben szenvedőket és a maradandó sérüléssel élőket – mondta Gulyásné Pásztor Mónika, az egyesület titkára. – Másodlagos célunk, hogy egészségmegőrző programokat és sporttevékenységeket szervezzünk.

Hiányzik egy játszótér

A sérült emberek életében ugyanolyan fontos lehet a sport, ha van rá megfelelő terük.

– A kislányom a Miskolci Petőfi Sándor Általános Iskolának a kórházi tagozatára járt, mert kerekesszékes mozgássérült. Nagyon jó kapcsolatunk alakult ki a helyi gyermekrehabilitációs osztállyal, de ott kevés lehetőség van rá, hogy az iskolások a GYEK-ben sporttevékenységet folytassanak. Kazincbarcikán és Nyíregyházán már működik mozgássérült-játszótér. Sőt az edelényi általános iskolának is vannak ilyen eszközei. Már a tavalyi évben is szerveztünk a GYEK számára jótékonysági futóversenyt, amit idén szerettünk volna megismételni, de a koronavírus ezt nem tette lehetővé. Emiatt találtuk ki a Run/Bike One Line nevű akciónkat. A nevezési díj nagyobbik felét a speciális játszótér érdekében gyűjtenénk össze. A kisebbik feléből pedig érmeket készíttetnénk a győzteseknek. Ha valaki mindhárom hónapban dobogón végez, az érmeiből, mint egy puzzle, ki tud rakni egy kerekesszékes hintát – magyarázta a szervező anyuka.

Magukkal versenyeznek

A versenyzőkre van bízva, hogy milyen ütemben viszik föl a sportteljesítményeiket.

– A nevezőknek csak annyit kell tenniük, hogy regisztrálnak az online felületen. Utána megjelenik egy személyi adatlap, ahová csak az adott ember tud belépni meg­adott jelszóval. Ott bejelölheti, hogy milyen sportágra és távra szeretne benevezni, majd mindennap feltöltheti a teljesített távját. Egy hónap alatt 25, 50 vagy 100 kilométert szükséges összegyűjteni. A honlapon saját összesített eredményét és a többi versenyzővel összevetett állását is megnézheti – tájékoztatott Gulyásné Pásztor Mónika.

(A borítóképen: Gulyás Dorottya nagyapjával, ahogy a speciális biciklijén teker)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában