Időjárás

2020.06.24. 08:30

Erős UV-sugárzás várható szerdán

Nagyon erős UV-B sugárzásra hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Novák Krisztina

Forrás: Shutterstock/illusztráció

A figyelmeztetés hatására felhívtuk az Országos Meteorológiai Szolgálatot, hogy megtudakoljuk a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyére vonatkozó értékeket.

Üveges Zoltán meteorológustól megtudtuk, hogy – az elmúlt napok felhősebb időjárását követően – Észak-Magyarországon is többet süt majd a nap, bár ez a térség az ország többi részéhez viszonyítva még mindig egy picit felhősebbnek tűnik, különös tekintettel a megye keleti részére, illetve Zemplén környékére.

Az idei szezonban a legerősebb

– Ebben a térségben, ahol sok lesz a felhő, az UV index 4.5 körül alakul, ami azt jelenti, hogy közepes erősségű UV-sugárzásra lehet számítani – tájékoztatott az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. – A megye többi részén csökken a felhőzet és viszonylag szép, tiszta kék ég tárul elénk, amely teret enged az erős napsugárzásnak, mivel a napállás most a legmagasabb. Ez annak köszönhetően, hogy most volt a nyári napforduló. Ahogy haladunk nyugat felé – tehát a Bükk és a Mátra térségében, illetve különösen ettől nyugatra – már erős, 7-7.5-es lesz az UV-sugárzás. Helyenként ez az érték a 8-at is elérheti, ami már mindenképpen erősnek, mondhatni nagyon erősnek számít. Az mindenképpen elmondható, hogy az idei szezonban az eddigi egyik legerősebb ulraibolya sugárzásra lehet számítani.

Tévhitek

Üveges Zoltán azt is elmondta, sokan azt hiszik, hogy az UV-sugárzás erőssége és a hőmérséklet összefügg. Úgy gondolják, hogy egy kánikulai napon, 35 fok feletti hőmérsékletnél az ultraibolya sugárzás is extrém mértékű, de ez egyáltalán nem így van. Nulla fok alatti hőmérsékletnél, nagy magasságokban, például egy hegyen, sokkal erőteljesebb az ultraibolya sugárzás, mint a városban, a talaj közelében. Ennek az oka egész egyszerűen az, hogy a légkör nem fogja fel őket illetve nem veri vissza a sugárzást. Nem árt tehát megjegyezni, hogy nincs összefüggés az UV sugárzás és a hőmérséklet között.

A felhő jótékony hatása

– Ami eddig megkímélt bennünket az erős UV-sugárzástól az a felhőzet – tudtuk meg a meteorológustól. – Júniusban eddig felhőzetből több volt a sok éves átlagnál, így tehát a felhőborítottság magasabb volt, kevesebbet sütött a nap, ezért nem tudtak a mostanihoz hasonló értékek megjelenni.

Fokozott védekezés

Természetesen az UV-sugárzás hatásai mindenkit érintenek, de mindenkit más mértékben. Fontos, hogy az UV sugárzás elleni védelemre az arra érzékenyek – ez egyébként bőrtípustól is függ – fokozott figyelmet fordítsanak. Óvakodjunk a napsugárzás által okozott leégéstől és lehetőleg napközben 11:00 és 15:00 óra között kerüljük a napozást. A kalap vagy sapka, a vállat takaró póló, a megfelelő UV védelemmel ellátott napszemüveg viselése, valamint magas faktorszámú fényvédő krém használata mindenképpen javasolt. Normál bőrtípussal már 15-20 perc napon tartózkodás esetében is annyira leéghetünk, hogy az még 24 óra múlva is jól látható, ezt nevezik szaknyelven bőrpírnak.

A várható UV-B értékek területi eloszlása megtekinthető a weboldalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában