Diákmunka program

2020.06.25. 19:00

Diákként is figyeljünk a szabályokra!

A több szabadidő miatt sok diák dolgozik nagyobb óraszámban nyáron.

Apagyi Beáta

2020.05.07. Kaposvár A járvány kirobbanását követő csökkenés után újra emelkedni kezdett a diákmunkára jelentkező fiatalok száma. Sok helyen a tanulók vették át a veszélyeztetett korú munkavállalók feladatait. Diákmunka a Kaposvári Villamossági Gyárban. Fotó:Lang Róbert lr Somogyi Hírlap

Forrás: MW

Fotó: Lang Róbert

A 16 éven felüliek vállalhatnak diákmunkát, de a szünidő beköszöntével már azoknak a 15 éveseknek is lesz erre lehetőségük, akik nappali tagozaton végzik tanulmányaikat. A diákszövetkezeteken keresztül vállalt munkák is bejelentés- és adókötelesek.

Konyári György, a Miskolci Iskolaszövetkezet igazgatósági elnöke szerint jellemző, hogy a tanulmányi kötelezettségek befejeztével megjelennek a középiskolások is a munkaközvetítő irodákban. Ennek egyrészt anyagi okai van, másrészt a több szabad­idő.

Gyűjtenek a kiadásokra

– Ilyenkor van a diákoknak arra idejük és lehetőségük, hogy magasabb óraszámban dolgozzanak. Sokan ekkor keresik meg a nyári programokat fedező zsebpénzt vagy a tanulmányaik finanszírozására szükséges összeget. Ami a fizetést illeti, az elégedettség mértéke változó. Jellemző, hogy a gyakornokok, akik nagyobb hozzáadott értékkel bírnak jobban keresnek, mint akik csak beugrós munkákat vállalnak. Fontos azonban, hogy munkavállalásnál ne csak a fizetés alapján válasszunk. A cég megközelíthetősége, a munkakörülmények vagy a fejlődés lehetősége legalább ilyen fontos szempont lehet.

A munkavállaláshoz szükség van adókártyára, amit a Nemzeti Adó- és Vámhivatalon keresztül igényelhetnek meg az ezzel még nem rendelkező diákok. A diákmunkával szerzett jövedelem – néhány foglalkoztatási formát kivéve – is adóköteles. A személyi jövedelemadó mértéke 15 százalék, amit a munkaadó adóelőlegként von le a diák bruttó jövedelméből.

Ha munkaviszonyban vagy biztosítást eredményező megbízási jogviszonyban dolgozik a tanuló, akkor egyéni járulékot is kell fizetnie, melyet szintén a munkáltató von le. A foglalkoztatónak az adóévi összes jövedelemről és a levont közterhekről igazolást kell kiállítania 2021. január 31-éig, amire a diáknak szüksége lesz a vámhivatal által készített személyi jövedelemadó-bevallási tervezet ellenőrzéséhez. Szükséges írásos munkaszerződést is kötni, mely 18 éves kor alatt csak a törvényes képviselő hozzájárulásával érvényes. A munkaviszony alapján létrejött biztosítási jogviszonyt a munkáltatónak be kell jelentenie a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz. A szerződésben a felek megállapodhatnak havi, heti, napi vagy órabérben vagy teljesítménybérben is, a diáknak azonban meg kell kapnia a minimálbért, ami napi 8 órás foglalkoztatásnál havonta bruttó 161 000 forint. Ha a diákok egyszerűsített foglalkoztatás keretében dolgoznak, akkor ebben az esetben nem kötelező a szerződést írásba foglalni. A diákmunka-vállalás egyik legnagyobb előnye, hogy rugalmas beosztással és hozzáállással kezel a munkáltató, tartalmazza a jogszabály.

(A borítóképen: Diákmunkában dolgozók)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában