Napi tájékoztató

2020.06.12. 15:30

Csalókra figyelmeztet az operatív törzs

Senki ne nyissa meg a csatolmányt, az űrlapot senki ne töltse ki!

Hegyi Erika

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozást rendelt el péntek reggel információs rendszer vagy adat megsértése bűncselekmény gyanúja miatt – közölte Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője. Gál Kristóf elmondta, Müller Cecília és a Nemzeti Népegészségügyi Központ nevében ismeretlenek olyan leveleket küldtek egészségügyi és állami intézményeknek, de cégeknek is, amelyekben ingyenes védőeszközöket ígértek egy űrlap kitöltése után.

A rendőrség szóvivője azt kérte, hogy senki ne nyissa meg a csatolmányt, az űrlapot ne töltse ki. Az is gyanút kelthet, hogy magyartalan a levél – emelte ki. Aki ilyen e-mailt kapott, küldje el a levelet a [email protected] e-mail címre, ezzel is segítheti a nyomozást. A rendőrség hivatalból azonnali nyomozást rendelt el – közölte Gál Kristóf.

Maradnak a szabályok

Kiss Róbert az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa elmondta, az elmúlt időszak adatai alapján elmondható, hogy Magyarországon sikeres volt a koronavírus-járvány elleni védekezés. Hozzátette, a járvány elleni védekezés második szakaszához szükséges az operatív törzs további működése, a kórházparancsnoki rendszer fenntartása, az országos tisztifőorvos hatáskörének megerősítése, valamint az idősek védelme miatt meghozott szabályok.

Kiss Róbert arról is beszélt, hogy ma reggeltől az osztrák, a cseh, a német, a szlovák és a horvát állampolgárok beléphetnek Magyarországra személyforgalomban az általános szabályoktól eltérő módon, valamint a magyar állampolgárok Ausztriából, Csehországból, Németországból, Szlovákiából és Horvátországból az általános szabályoktól eltérő módon léphetnek be Magyarországra.

2586-ra emelkedett a hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzését szolgáló mobiltelefonos alkalmazás regisztrált felhasználóinak a száma, az aktív felhasználók száma pedig 778 – közölte Kiss Róbert. 315 hatósági házi karantént rendeltek el az elmúlt 24 órában, így összesen 8834 ezeknek a száma. 437-re nőtt a járvánnyal kapcsolatos bűntetőeljárások száma: rémhírterjesztés miatt 125 esetben, közveszéllyel fenyegetés miatt 29 esetben, csalás miatt 132 esetben, járványügyi szabályszegés miatt 28 esetben kezdeményeztek büntetőeljárást. 81 embert hallgattak ki gyanúsítottként – mondta Kiss Róbert.

Megyénkben csak egy aktív fertőzött van

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos az aktuális járványügyi adatokat ismertette. Az elmúlt 24 órában két idős, krónikus beteg hunyt el. Az igazolt, új fertőzöttek száma 14. Két fiatal is van a fertőzöttek között, 11 és 15 évesek, ők 1-1 családi járványhoz tartoznak, az állapotuk jó.

Az aktív fertőzöttek száma 1050 fő. Budapesten 421 fő, Zala megyében 167, Pest megyében 141, Komárom-Esztergom megyében 135, Fejér megyében 134, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mindössze 1 aktív fertőzött van.

Az országos tisztifőorvos beszélt arról is, hogy Budapesten mindhárom szennyvíz-telepről vettek mintát. Ezek alapján a vírus kimutatható, viszont jelentősen csökkent a mértéke, egy nagyságrenddel kisebb a jelenléte.

Nem várható a következő 1-2 héten belül a fertőzöttek számának növekedése – jelezte a szakember. Vidéken a nagyvárosokban is elkezdődött ez a vizsgálat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában