átadták

2020.06.13. 18:30

Bázist kapott a karitász

Az épület többek közt a keleti országrész logisztikai és koordinációs központja lesz.

Bájer Máté

Csütörtök dél­előtt átadták a Katolikus Karitász új logisztikai, koordinációs központját, ami katasztrófahelyzeti segélyközpontként is működhet, készenléti eszközök, adományok raktározását láthatja el a jövőben. Az épület emellett a keleti országrész logisztikai és koordinációs központja lesz, valamint a helyi és környékbeli szociális feladatellátás bázisaként is funkcionál majd.

– A Katolikus Karitász a katolikus egyház hivatalos segélyszervezete, ami világszerte azon igyekszik, hogy az evangélium szellemében segítsen a rászorulókon – hangoztatta az átadón Écsy Gábor atya, országos igazgató, aki hozzáfűzte, hogy az egyház csak akkor lehet sikeres, ha a tanítása mögött ott van a karitatív tevékenység is. – A keresztény embert a valóban tevékeny szeretetgyakorlás teszi hitelessé: ha képes megmutatni, tud tenni az elesettekért, a bajbajutottakért.

Écsy Gábor atya azt is elmondta, hogy az új épület több funkciót is ellát majd.

– Egyfelől Kelet-Magyarországon olyan logisztikai központ lesz, mely által még gyorsabban és még hatékonyabban juthat el a segítség a rászorulókhoz. A másik küldetése teret biztosítani az egri karitászközpont helyi és környékbeli segítő munkájának. Harmadrészről pedig kiemelt fontosságú ez a bázis a trianoni békediktátum döntése alapján elcsatolt kárpátaljai magyarság megsegítésében.

Szükséges építkezés

Két államtitkár is részt vett a koordinációs központ megnyitásán. Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára szerint a kormány munkáját az egyház életmentő tevékenysége számos területen kiegészíti.

– A Katolikus Karitász működése szükséges és fontos, legyen szó a családok támogatásáról, az adományok elosztásáról vagy egy nem várt katasztrófahelyzet következményeinek kezeléséről.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára kiemelte: ha a karitatív szervezeteknek nincsenek jó minőségű intézményeik, akkor nehezebben tudják végezni segítő tevékenységüket.

– Szükség volt arra, hogy az ország számos településén raktárcsarnokokat építsünk, és azokat fölszereljük a lehető legjobb technológiával. Ennek megfelelően a kilenc legnagyobb szervezet 4,5 milliárdból újított fel, illetve épített új létesítményeket.

Megáldották az épületet

Forgács József, a projekt szakmai vezetője bemutatta az épületet, majd Csöbör Katalin országgyűlési képviselő osztotta meg a központtal kapcsolatos gondolatait.

– Tudom, hogy az adomány­osztásokat és -fogadásokat milyen nehéz megszervezni, raktározni és szétosztani, éppen ezért elfelejthetetlen az a munka, amit a karitász tagjai végeznek.

Az új bázist dr. Ternyák Csaba érsek áldotta meg.

(A borítóképen: A többfunkciós épület átadóünnepségén)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában