Bentlakásos táborok

2020.05.23. 16:00

Zöld utat kaptak a táborok is

Bentlakásos táborokat is lehet szervezni, már megvannak az erre vonatkozó szabályok is. 

Hegyi Erika

Forrás: ÉM

A szabályok nem különböznek a napközis táborokra vonatkozó előírásoktól. A táborvezetőknek többek között ügyelniük kell arra, hogy csak egészséges gyerek és személyzet vegyen részt a táborokban, ezt mindenkinek nyilatkozattal kell igazolnia.

A tábort nyitás előtt mindenképpen fertőtleníteni kell, a gyerekeknek pedig higiéniás oktatást kell tartani rögtön a kezdéskor. Ha valaki megbetegszik a táborban, el kell különíteni. Fontos szabály az is, hogy azokban a táborokban, ahol több mint 300 gyerek vagy fiatal van, ott kötelező egy orvosnak is a helyszínen lenni.

Érdekes elemek

A Bükki Fiatalok Természetjáró Egyesülete hosszú évek óta szervez különböző táborokat. Makár Richárd, az egyesület programszervezője lapunknak elmondta: az idén három napközis táboruk lesz, de csatlakoznak az Országos Erdészeti Egyesület Erdei Vándortábor elnevezésű programjához is, ez viszont bentlakásos, ami sátorozást jelent.

– Az új szabályokat már tanulmányoztam. Vannak közöttük olyanok, amelyeket eddig is be kellett tartanunk, de találtam benne érdekes elemeket is. Például azt, hogy ha egy gyerek beteg lesz, akkor külön személyzetet kell hozzá biztosítani. Nálunk ez nem megoldható, véleményem szerint ez inkább a bentlakásos táborokra vonatkozik. Nálunk, ha beteg lesz valaki, akkor a szülőt hívjuk, aki hazaviszi a gyermekét. Nem lesz könnyű a 300 főnél népesebb táboroknak külön orvost foglalkoztatniuk. Ránk ez nem vonatkozik, hiszen 300-nál alacsonyabb a létszámunk. A higiéniai előírásoknak viszont meg tudunk felelni. Az első nap megtartjuk az oktatást, az állatkertben van mosdó, ahol kezet tudnak mosni a gyerekek, a Túrázó és Kalandozoo csoportjainkban pedig fertőtlenítőkendőt vagy kézfertőtlenítő gélt használunk majd. Szerencsére a táboraink szabadtériek, így ennek a követelménynek is meg tudunk felelni – sorolta Richárd. Hozzátette: a múlt héten a csoportvezető pedagógusok még azt jelezték, hogy tudnak munkát vállalni a táborokban, de ha az óvodák nyitva lesznek, és az iskoláknak is ügyeletet kell tartaniuk június 26-áig, akkor kérdéses, hogy meglesz-e a szükséges létszám.

Igazoljon az orvos!

Az erdőbényei Zölderdő Tábor szervezője, Mozogi Amel is nagyon várta már a táborozásról szóló kormányrendeletet. Ők maximum 30 gyermeket fogadnak egy turnusban, és céljuk, hogy a Zemplén szépségével ismertessék meg őket, de fontosnak tartják a közösségépítő játékokat és tevékenységeket is.

– Minden előírást be tudunk tartani, a fertőtlenítés azelőtt is természetes volt, szájmaszkot és gumikesztyűt pedig biztosítunk, ha esetleg valaki beteg lenne. Én egyébként biztonságosabbnak érezném, ha a gyerekek nemcsak szülői, hanem orvosi igazolással érkeznének a táborba, valószínűleg ezt fogom kérni – jelezte Amel.

(A borítóképen: Rengeteg szabálynak kell megfelelniük a táborszervezőknek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában