Pünkösd

2020.05.31. 09:30

Zarándoklat csak lélekben

Elmarad a csíksomlyói és a mátraverebély-szentkúti pünkösdi búcsú is.

Detzky Anna

Forrás: ÉM

A csíksomlyói búcsú szervezői, a ferences testvérek már év eleje óta készülnek a magyarság összetartozását is szimbolizáló nagyszabású eseményre. Viszont a koronavírus járvány miatt mégis úgy döntöttek, hogy nem fogadhatják személyesen a zarándokokat. A kegyhely honlapján közreadott információk alapján a búcsús ünnepi szentmisét 2020. május 30-án, helyi idő szerint 12:30-tól – közép-európai idő szerint 11:30 – tartják pünkösdszombaton a csíksomlyói kegytemplomban. A szentmisét Kovács Gergely atya, a Gyulafehérvári Főegyházmegye érseke mutatja be. A szertartást élőben közvetítik a kegyhely honlapján, Facebook-oldalán, illetve a Duna Televízióban és az Erdélyi Mária Rádióban.

Ősszel bepótolják

Zarándokcsoportok minden évben gyalog indulnak útnak, hogy Csíksomlyóig megtegyék a hosszú utat. Az egyik szervezőt kérdeztük, hogyan élik meg, hogy idén ez elmarad.

- Ebben az évben online zarándoklatot tartunk a weblapunk blog rovatában, sajnos másra nincsen lehetőségünk. A tavalyi 40 napos zarándokutat elevenítjük föl és imaszándékokat is fogadunk – osztotta meg a részleteket Hernádi Béla. – Idős zarándoktársaink miatt most személyesen egyáltalán nem jövünk össze. Ősszel szeretnénk majd elmenni egy hétnapos gyalogos zarándoklatra Csíksomlyóra, reméljük, hogy akkor éppen vírusmentes időszak lesz. Több mint tíz éve járunk és eddig még egyszer sem maradt el a zarándoklat. Türelemre és szeretetre tanít most bennünket ez az időszak, hiszen sokan családjuk körében töltik az idejük nagy részét.

Kétszáz főt fogadnak

A Mátraverebély-szentkúti pünkösdi búcsú is elmarad, a kegyhely üzemeltetői arra biztatják a híveket, hogy otthonról kövessék a pünkösdi szentmise online közvetítését.

- A zarándokokat arra kértük, hogy augusztus végén, szeptember elején jöjjenek csak búcsúra, ha akkor erre már lehetőség lesz – tájékoztatott Kerekes-Dancsok Regina PR munkatárs. – A helyi szentmisére maximum 200 fő fér be a szükséges védőtávolság megtartásával. Pünkösd szombatján 11 és 18 órakor, vasárnap és hétfőn pedig 9-kor és 11-kor lesz szentmise. Ezeket a szentkut.hu honlapon élőben lehet követni, utólag pedig Facebook-oldalunkon lehet visszanézni a megosztott youTube linkeken.

A görögkatolikus Szónoczky-család és zarándoktársaik a miskolci ruszin nemzetiségi önkormányzat szervezésében szoktak elindulni.

- Ebben az évben csak szűk körű buszos zarándoklatokat szervezünk Mátraverebély-szentkútra és Máriapócsra nyári hétköznapokon. Több mint valószínű, hogy még a máriapócsi júliusi Illés-napi gyalogos zarándoklat is elmarad – mondta Szónoczky Jánosné. – Egyébként pedig a saját egyházközségünkben ünnepeljük a pünkösdöt. Annak ellenére, hogy idősek is vannak köztünk, mindenki vágyik már arra, hogy gyalogolhasson, de egyelőre még óvatosak vagyunk.

(A borítóképen: A Mária-úton egy korábbi alkalommal)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában