alkotói pályázat

2020.05.26. 08:30

Vipera: nem népszerű, de szép

Alkotói pályázatot hirdet a rákosivipera-­védelmi programja keretében a madártani egyesület.

Detzky Anna

Forrás: Shutterstock

Vállalkozó kedvű grafikusok és illusztrátorok jelentkezését várja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, akik megtervezhetik A rákosi vipera természetvédelmi helyzetének javítása a Pannon-régióban című LIFE-projekt pólóját.

Látogatás lesz a díj

Az állatot ábrázoló grafikákat június 30-ig az címre várják, A4-es méretben, háttér nélküli PNG- vagy PSD-formátumban, 300 dpi-s felbontással. Az alkotásokon szerepelnie kell az európai uniós LIFE-program, a Natura 2000 és a rákosi­vipera-védelmi program logójának. Egy pályázó több munkával is indulhat, amelyeket július 15-én háromtagú zsűri értékel. A nyertes apróbb ajándéktárgyak mellett privát látogatási lehetőséget kap a Rákosivipera-védelmi Központban.

Csökken az állomány

„Az alkotói pályázat elsődleges célja a figyelemfelhívás és az, hogy megmutassuk, egy kevésbé népszerű állat is lehet szép – mondta Egerer Anna, a projekt kommunikációjáért felelős egyesületi munkatárs. – Kíváncsian várjuk, hogy a pályázók milyen ötletekkel állnak elő. A pólókat elsősorban a projekt munkatársai fogják hordani, de ha marad, akkor nyílt napjainkon is osztunk majd belőle. A biológiai sokféleségben a kígyóknak is fontos szerepe van, és a rákosi vipera gyepes élőhelyei a mezőgazdasági művelés miatt egyre kisebb területen fordulnak elő. A vaddisznók és a kis ragadozók elszaporodása szintén veszélyt jelent rájuk. Az állományuk jelentősen lecsökkent, rejtőzködő életmódot folytatnak, így az emberek ritkán találkozhatnak velük.”

A rákosi vipera a pikkelyes hüllők rendjébe, a kígyók alrendjébe és a viperafélék családjába tartozó parlagi vipera egy alfaja. Kizárólag Magyarországon előforduló, rendkívül ritka mérges kígyó, a Kárpát-medence faunájának elismerten legveszélyeztetettebb állata. Az idők folyamán – Rákosi Mátyásra tekintettel – politikai okokból (és a faj szempontjából teljességgel helytelenül) parlagi viperának és rákosréti viperának is nevezték az ilyen viperát.

(A borítóképen: Nem tanácsos játszani a viperával)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában