Mezőkövesd

2020.05.19. 09:30

Újdonságok a Takács István Gyűjteményben

Egy sorozat keresett darabját is megszerezték, új elemekkel bővítik a kiállítást.

Tóth Balázs

Forrás: Takács István Gyűjtemény facebook oldala

A kényszerű zárvatartás ideje alatt megújítják a mezőkövesdi Takács István Gyűjteményt. Laczkó Pető Mihály, a gyűjtemény vezetője elmondta, a látogatók számára szeretnék megidézni az üvegablakok hangvételét, ezenkívül pedig kartonrajzokkal mutatják be, hogyan is készültek a templomok mennyezetén az alkotások. Bár az épületben nincs olyan 10-12 méteres belmagasságú helyiség, amely egy templomban előfordul, a hatméteres magasságú lépcsőház mennyezetén mutatják majd be, hogyan is dolgozott a mester a magasban.

Hiányzó darabot

Laczkó Pető Mihály beszámolt arról is, hogy egy újabb kis darabbal bővült a gyűjtemény. Egy, az 1938-as budapesti Eucharisztikus Világkongresszus alkalmából készült grafikai sorozat hiányzó darabját szerezték meg egy árverésen. A mű a rendezvény szigorú bírálaton átesett, elfogadott lapja volt, országosan terjesztették.

Csak nyomatok maradtak

Mint a gyűjteményvezető kifejtette, az eredeti grafikák a háborúban elpusztultak, csak nyomatok maradtak az utókorra, így sikerült megmenteni minden darabot. A múzeum tulajdonában eddig a sorozat három darabja volt meg, most sikerült megszerezni a hiányzó negyediket. Az alkotások a gyűjtemény anyagának fontos egységét képezik majd. Laczkó Pető Mihály szerint ezek a művek semmit sem veszítettek jelentőségükből, 82 év múltán is ugyanazt a szellemiséget képviselik, az alkotó művészi elfogadottságát erősítik. Takács Istvánt akkoriban az ország legelismertebb művészei között tartották számon, ezek a grafikai lapok is egyértelművé teszik, hogy tervezői, iparművészeti alkotóként is jelentős volt. Nem kizárt, hogy a jövő évre halasztott budapesti kongresszusra készülve ugyanezeket a műveket újra fel tudják használni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában