kerekasztal-beszélgetés

2020.05.19. 14:00

Trianon közelről, távolról

A trianoni békekötés aláírásának 100. évfordulója lesz a téma – online.

Hajdu Mariann

2020.01.06. Zalacséb Trianoni emlékpark székely kapu bejárata. Fotó: Gyuricza Ferenc Zalai Hírlap ZH

Forrás: MW

Fotó: Gyuricza Ferenc

Online kerekasztal-beszélgetést szervez több megyei intézmény május 27-ére (jövő szerda), délután 4 órára, a beszélgetés a Facebookon lesz bárki által meghallgatható az MNL Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltára facebook oldalán. A téma a trianoni békekötés aláírásának 100. évfordulója, az elhangzottakat dr. Fazekas Csaba, a Miskolci Egyetem docense moderálja.

Konferenciát terveztek

– Kis Józseffel, a megyei levéltár igazgatójával beszéltük még az év elején, hogy a 100. évforduló kapcsán várhatóan sok rendezvény lesz, és jó volna mindehhez egy konferenciát is szervezni miskolci történészek, történelemmel foglalkozó intézmények részvételével. Az előadások körbejárnák, hogy mi történt Trianonban, hogyan alakultak ki a trianoni határok, milyen országos politikai folyamatok álltak ennek a hátterében. Fontos lenne azt is megnézni, hogy mindez hogyan érintette a mi régiónkat. Az új Csehszlovákia határai ugyanis itt, a mi térségünkben húzódtak, illetve húzódnak a mai napig. Ennek megfelelően kértük fel az előadókat, országosan ismert szakembereket, valamint az egyetemen, a helyi közgyűjteményekben dolgozó történészkollégákat – mondta a történész.

A konferenciát azonban a koronavírus-járvány miatt nem sikerült megtartani. Ezért jött az ötlet, hogy szervezzenek helyette egy kerek­asztal-beszélgetést Trianon közelről és távolról címmel, amelyet online hallgathatnak meg az érdeklődők.

Két résztvevő

– Úgy terveztük, hogy a beszélgetés során a korábban tervezett szempontok érvényesüljenek. Dr. Ablonczy Balázs lesz az egyik beszélgetőpartnerem, aki a Trianon 100 akadémiai kutatócsoport vezetője, több kiváló könyv szerzője, ő az országos, a nagypolitika felől közelítené meg a témát. A másikuk dr. Szalipszki Péter, a Herman Ottó Múzeum munkatársa, tőle a térséget érintő folyamatok bemutatását várom – hangsúlyozta Fazekas Csaba. A beszélgetés során azokra a kérdésekre keresik a választ, hogy milyen okok vezettek a trianoni békéhez, miért pont ott húzódnak a határok, ahol, és miért épp ilyen döntéseket hoztak 1919-20-ban.

Fotó: Ádám János / ÉM
A képen: Dr. Fazekas Csaba történész, egyetemi docens

 

– Érdekes kérdés az is, hogy máig milyen tanulságai vannak a történteknek, hol van most a helye a történettudományban, milyen feladataink vannak még ennek kapcsán – hangsúlyozta a történész, aki megjegyezte, mivel a téma a mai napig élénk érdeklődést vált ki a történelemmel egyébként kevésbé foglalkozó nagyközönségből is, ezért bízik benne, hogy sokakat érdekel majd a beszélgetés.

Trianonról

A trianoni békeszerződés az első világháborút lezáró Párizs környéki békeszerződések rendszerének részeként a háborúban vesztes Magyarország és a háborúban győztes antantszövetség hatalmai között létrejött szerződés, amely többek között az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlása miatt meghatározta Magyarország új határait, és sok kis multinacionális államot hozott létre a birodalom helyett.

A szerződést a felek 1920. június 4-én írták alá a versailles-i Nagy-Trianon-kastélyban.

(A borítóképen: az elszakítás emlékét őrzö székelykapu)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában