jótékonyság

2020.05.14. 09:30

Segítettek a nehéz helyzetben

Több mint száz tartós­élelmiszer-csomagot osztott ki az Együtt Tokaj Városáért Egyesület.

Erdős József

Fotó: Erdős József

A lokálpatrióta szervezet már közel egy éve segít különböző formában.

A barátokból verbuválódott egyesület eredeti célja a karitatív tevékenység mellett a városszépítő munkálatok elindítása volt. Molnár Tibor, az egyesület elnöke elmondta, eleinte még a tagsággal közösen láttak neki a munkának, de mára sokan csatlakoztak hozzájuk. Olyanok, akik hittek abban, hogy közösen, közösségben gondolkodva lehet csak előremenni.

– Összefogásunk első feladata a városi tanuszoda melletti játszótér rendbetétele volt. Az ott lévő játékokat, padokat Sulyóczki Rita és az általa megálmodott színek segítségével életre keltettük a gyerekek számára. Ezt követte a vasútállomásnál található székelykapu, amit egykor Tomasovics Gyula bácsi készített, majd a vele átellenben lévő Bacchus-szobor kapott új színvilágot – emlékezett vissza az elnök.

Hozzátette, közben jöttek a csapat újabb ötletei, és elkezdtek boroshordókat virágtartónak átalakítani. Ennek a kezdeményezésnek lett talán a legnagyobb sikere, ami arra ösztönözte őket, hogy újabb virágos ötleteken gondolkodjanak. Így fogtak neki a 130 éves feszület rendbetételének is a Tarcali úton, az 1890-ben felállított kereszt ma már múltjához méltó formában áll. Az egyes felújítások előtt egyébként kutatómunkát is végeznek, a munkájukat Zelenák István nyugalmazott pedagógus, helytörténész segíti.

Segítenek a rászorulóknak

Az egyesület munkáját is némileg beárnyékolja a koronavírus okozta helyzet. Több rendezvénnyel is készültek idén, amelyeket az érvényben lévő korlátozások miatt nem tarthatnak meg. A járvány megint csak arra ösztönözte őket, hogy segítő kezet nyújtsanak.

– Sok barátunk, ismerősünk került nehéz helyzetbe az elmúlt időszakban. Segíteni nem tudunk mindenkin, de saját forrásból, illetve a képviselő-testület tagjainak és egyéb támogatóinknak köszönhetően a helyi szépkorúaknak, hátrányos helyzetű nagycsaládosoknak több mint száz darab élelmiszercsomag kiosztásával segítettük a mindennapjaikat – tette hozzá Molnár Tibor. Az egyesületi elnök kiemelte, sajnos az egyébként is hátrányos helyzetben lévő családokban élő gyermekeket a digitális oktatás még nehezebb helyzetbe sodorta. Őket, szintén adományokból, számítógépekkel és tabletekkel segítették azért, hogy az egyébként jól tanuló, de nehéz anyagi helyzetben lévő gyerekek esélyei ne csökkenjenek társaikkal szemben.

(A borítóképen: Tartósélelmiszer-csomagot adnak át az egyesület tagjai, Nagy Gyula (balra) és Molnár Tibor egy helyi nyugdíjasnak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában