Ezt írtuk anno 1980-ban

2020.05.15. 07:30

Nem tanulatlan a bányász

Iskolázottsági adatokkal veszik védelmükbe a borsodi munkaerőt.

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Egy országos napilap cikke miatt született meg egy írás: 1980. május 11-én az Észak-Magyarország cáfolta, hogy a borsodi bányászok tanulatlanok lennének.

Felháborodás fogadta a cikket

A Magyar Nemzetben az egyik edelényi általános iskola igazgatója azt találta mondani: vannak olyan diákjaik, akik minden csinytevésük után azt kérdezik, mikor zárják már ki őket. Dolgozni akarnak, mert előttük a példa, hogy a bányában iskolázatlanul is lehet 8—10 ezer forintot keresni.

A nyilatkozatot felháborodás fogadta a szénbányavál- lalatnál – állítja az Észak-Magyarország, legott adatokkal támasztva alá az idézett állítás tarthatatlanságát. Eszerint jelenleg a fizikai állományú borsodi bányászok több mint 64 százaléka végezte el a nyolc általánost, s öt és fél százalékuk érettségizett. Szakmunkás a dolgozók 63 százaléka. A fiatalok esetében természetesen még kedvezőbb az összkép, s csaknem 15 százalékúk érettségizett.

„Látható tehát, hogy ma már nincs miért szégyenkezniük megyénk szénbányászainak, ha az iskolázottságukról esik szó” – összegez az Észak szerzője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában