Boldogkőváralja

2020.05.20. 14:00

Jövőre szeretnék elérni a százezres látogatószámot

Folytatódik Boldogkő várának jelentős felújítása.

Bódisz Attila

Fotó: Szaniszló Bálint

Sátoraljaújhely gesztorságával valósul meg az a pályázat, melynek keretében jelentős összegből újulhat meg Boldogkő vára. A nettó 572 millió forintos beruházás kivitelezőjét már kiválasztották, a munkaterületet átadták – közölte Zavodni Ferenc, Boldogkőváralja polgármestere. Körülbelül kétéves előkészítő munka után jutottak el oda, hogy kezdődhetnek a munkálatok.

Megújul a palotaszárny

Elmondta azt is: még soha nem költöttek ekkora összeget várfelújításra, korábban 100-100 millió forintot tudott erre a célra fordítani a település – ugyancsak pályázati forrásból –, és már ebből az összegből is rendbe tudták tenni az egykori erődítményt. A mostani támogatásból megújul a palotaszárny, amely során arra törekednek, hogy az eredeti állapotot állítsák vissza. A polgármester szerint eddig nagy problémát jelentett, hogy nem volt egy megfelelő fogadóépületük. Most ez is megépül vizesblokkokkal, jegypénztárral és egy panorámakávézóval.

A rendelkezésre álló forrásból a kiállítási tartalom is bővül, amire mintegy százmilliót költhetnek – mondta Zavodni Ferenc. Kiemelte: öt évvel ezelőtt, első polgármesteri ciklusa kezdetén még mintegy harmincezer látogatója volt a pazar kilátással kecsegtető várnak, ami a fejlesztéseknek és a szervezett hétvégi programoknak köszönhetően tavaly már kilencvenezerre emelkedett. Sokak számára vonzó a vár alatt található középkori étterem is – tette hozzá. Reményeik szerint a beruházás jövő tavaszra befejeződik, és azt követően átlépik a százezres látogatói határt – jelentette ki a polgármester.

Új burkolatot kap az út

Zavodni Ferenc beszélt arról is, hogy sikerült felújítaniuk azt a településre bevezető utat, amelyik a várhoz közelebb esik. Mi több, megvan a forrásuk a várba vezető útra is, ám azzal várnak az építkezés végéig, nehogy a munkagépek tönkretegyék a frissen felújított burkolatot.

(A borítóképen: Boldogkő vára)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában