báziskikötő

2020.05.26. 14:00

Indulhat a Bodrogon is a nyaralóhajózási szezon

Tíz hajó állomásozik a báziskikötőben, ahonnan a Bodrogot és a Felső-Tiszát lehet majd bejárni.

Erdős József

Forrás: Erdős József

A kormányzat a számos külföldi országban jól működő nyaralóhajózási programot először a Tiszán és a Bodrogon, valamint a Tisza-tavon és környékén indítja útjára. A tokaji és kiskörei bázisokkal együtt tizenkét kikötőt építettek ki ezeken a szakaszokon, legkésőbb július elsejével pedig el is indulhatnak a hajók és utasaik. A négy-, hat- és nyolcszemélyes „úszó apartmanok” minimum két napra bérelhetők ki, vezetésükhöz a kijelölt útvonalakon nem szükséges jogosítvány.

Vonzó kikapcsolódás

„Minden adott ahhoz, hogy elinduljon a nyaralóhajózás Magyarországon. De még nagyon sok fejlesztési feladat van, amit végre kell hajtani. Azokat a szolgáltatásokat, amelyeket a turisták majd igénybe vesznek, több helyen ki kell építeni. Minden településnek érdeke, hogy náluk is legyen kikötő, megálljanak ott hajóval a vendégek, megnézzék a nevezetességeket, használják a szolgáltatásokat” – mondta el az ideiglenes báziskikötő átadóján Révész Máriusz.

Az aktív és ökoturisztikai fejlesztésekkel és ezek népszerűsítésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos hozzátette, a Felső-Tisza és a Bodrog menti településeket csomagban kell bemutatni a világ minden tájáról ideérkező vendégeknek, akik tartalmas és vonzó kikapcsolódást keresnek.

Vízimentők is lesznek

A tokaji kikötőből a Bodrogon az országhatárig, a Tiszán pedig Dombrádig, illetve a vízi erőmű felújítása alatti egy évig tartó lezárás miatt csak Tiszalökig lehet hajózni. A nyaraló­hajózási program már most számos fejlesztést hozott magával. Többek között egy vízimentő-állomást is kialakítottak a bázison, ami eddig ebben a térségben nem volt.

Az ehhez szükséges hajó beszerzésére pedig húszmillió forintot biztosítottak, felszereltsége leginkább egy rohammentő-autónak felel meg. A vízi rendészetet is fejlesztik a Bodrogon, eddig csak Tokajban működött rend­őrőrs, de a jövőben már Sárospatakon is lesz állomása a hatóságnak.

(A borítóképen: Kikötéshez készülődve)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában